Hoppa till huvudinnehållet

Nu stundar Åmåls ljusfest – inleds med kvällsshopping

Publicerad:
Hela Åmål kläs i ljus när Ljusfesten pågår från torsdag till lördag.
Hela Åmål kläs i ljus när Ljusfesten pågår från torsdag till lördag. Foto: Karin Olsson

Till helgen väntar Åmåls kanske mysigaste tradition – Ljusfesten. Tusentals marschaller ska lysa upp staden i höstmörkret och evenemanget smygstartas med Light night shopping redan på torsdagskvällen.

Light night shopping, arrangerat av Åmål Handel, innebär kvällsöppna butiker och kaféer. Fina erbjudanden utlovas och de som handlar över en viss summa får en lott, max tre per butik, och är med och tävlar om fina vinster i respektive affär.

Kyrkovandring

På fredag fortsätter ljusfesten med en vandring mellan kyrkorna i Åmål, med start vid Gamla kyrkan. Därefter blir det korvgrillning med Svenska kyrkan på kyrkberget, och det hela avrundas med en ljusgudstjänst i Åmåls kyrka.

– Det är roligt att få se alla kyrkor i stan. Vandringen är jättetrevlig, säger Lena Lindberg Wong, turistbyråansvarig.

1500 marschaller

På lördagen väntar ett fullspäckat program som inleds med en stadsvandring, med start vid Gamla kyrkan, ledd av Gustav Wennberg.

Lördagsloppisen, som brukar hålla till utanför Gamla kyrkan, är på plats på eftermiddagen i stället för dagen och i Dalslands nordiska litteraturhus håller Bokdagar i Dalsland öppet hus. Där kommer Leif Aronsson berätta om sina favoritböcker under kvällen.

1 500 marschaller

Framåt åtta kommer stämningen igång på allvar när 1500 marschaller ska tändas av Åmålsföreningar. Samtidigt skjuter Åmåls karoliner salut och har uppvisning vid Udden.

Vid Fisketorget serverar Hemvärnsföreningen varm ärtsoppa i höstkylan och strax därefter bjuder Åmål Concert Band på pampig musik i Gamla kyrkan.

– På kvällen körs en Light cruising där bilarna börjar vid Södra skolan, kör genom stan och landar vid parkeringen vid Gamla kyrkan. Och så hoppas vi att räddningstjänsten hinner komma och visa upp lite blåljus under lördagskvällen också, säger Lena Lindberg Wong.

Lena Lindberg Wong är turistbyråansvarig i Åmåls kommun.
Lena Lindberg Wong är turistbyråansvarig i Åmåls kommun. Foto: Liselotte Lans

Artikeltaggar

ÅmålÅmål Concert BandÅmåls kyrkaButikerDalslandGamla kyrkanGustav WennbergHandelKyrkorLena Lindberg WongMusikSödra skolanSvenska kyrkanVandring

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.