Hoppa till huvudinnehållet

Tiden rinner iväg för Azelio: ”Inne i slutperioden nu”

Publicerad:
Varslen har duggat tätt på Azelio de senaste åren. Men de åtgärderna räckte inte. I juli gick bolaget i konkurs och i dag är endast ett tiotal av de anställda kvar i bolaget, varav en handfull i Åmål. ”Min känsla är att det går bra för de flesta att hitta nytt jobb”, säger konkursförvaltaren Lars Wiking.
Varslen har duggat tätt på Azelio de senaste åren. Men de åtgärderna räckte inte. I juli gick bolaget i konkurs och i dag är endast ett tiotal av de anställda kvar i bolaget, varav en handfull i Åmål. ”Min känsla är att det går bra för de flesta att hitta nytt jobb”, säger konkursförvaltaren Lars Wiking. Foto: Fredrik Tacacho

Konkursförvaltaren Lars Wikings försök att sälja Azelio i sin helhet har inte gett något resultat och nu börjar tiden rinna iväg, menar han.

– Om jag inte får en köpare i september kommer jag att försöka sälja ut delar av rörelsen, säger Lars Wiking.

Det har gått två månader sedan Azelios bolagsstyrelsen ansökte om att försätta Azelio AB i konkurs. Konkursförvaltaren Lars Wiking på Advokatfirma DLA Piper Sweden KB har haft en förhoppning om att kunna sälja bolaget i sin helhet. Men även om det har funnits intressenter medger han att tiden nu börjar rinna iväg.

– Jag har satt mig in i verksamheten och har haft och har ambitiösa försök att sälja verksamheten, men vi är inne i slutperioden nu. Om jag inte får en köpare inom september kommer jag att försöka sälja ut delar av rörelsen, säger Lars Wiking.

Har det funnits seriösa intressenter?

– Absolut, men att gå ifrån att titta på det till att lägga ett bud och ta ansvar för att driva det vidare är ett stort steg i de tider vi är i.

Azelios styrelse beslutar att ansöka om konkursAzelios personal har sagts upp – ovisshet råder: ”Tiden är inte till vår fördel”Azelios styrelseordförande: ”Tiden har sprungit ifrån oss”

Azelio, med huvudkontor i Göteborg, produktion i Uddevalla och utvecklingscenter i Göteborg och Åmål, har specialiserat sig på lagring av energi med produktion av el och värme.

Få vågar satsa på ett utvecklingsföretag som Azelio i dessa bistra tider, menar Lars Wiking.

– Bolaget har inte haft något kommersiell produkt som snurrar.

Parallellt med att försöka hitta en ny ägare tittar han på alternativa försäljningar.

– Vi håller det fortfarande lite öppet och har redan nu förberett för alternativa försäljningar. Inte minst för att erbjuda personalen arbetstillfällen.

Om konkursförvaltaren inte får napp inom den närmsta framtiden kommer bolaget att avvecklas och en försäljning av bolaget tillgångar som lager, inventarier och patent kommer att säljas av.

Många har nya jobb

Den stora osäkerheten kring företagets framtid har lett till att större delen av personalstyrkan redan har sökt sig vidare till andra företag. Totalt är det bara ett tiotal anställda kvar i företaget, varav en handfull i Åmål, säger Lars Wiking.

– Många är attraktiva på arbetsmarknaden. Det känns som att de flesta har sugits upp av andra arbetsgivare.

Är det någon verksamhet i bolaget i dag?

– Det är en ytterst begränsad verksamhet. Ingen i ledningen är kvar, utan det är personer som har specifika funktioner i bolaget.

IF Metalls ombud på Azelio, Anders Ödman, har inte gett upp hoppet helt om en fortsättning för Azelio, men han medger att det inte ser lovande ut.

– Det går inte åt rätt håll om man säger så, men man hoppas ju in i det sista att det ska hända något. Att någon köper upp det och fortsätter driva det vidare. Men ju längre tiden går desto mindre chans är det, känns det som, säger han.

Artikeltaggar

ÅmålArbetsgivareAzelio ABEkonomiFörsäljningGöteborgKonkurserPatentUddevalla

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.