Hoppa till huvudinnehållet

Jazzkonsert i Säffle – med kära evergreens

Publicerad:
Lars Andreasson, Rolf Jardemark och Jan Gunér bjöd på god underhållning i Säffle i förra veckan.
Lars Andreasson, Rolf Jardemark och Jan Gunér bjöd på god underhållning i Säffle i förra veckan. Foto: Privat

Jan Gunér Trio stod för en högklassisk konsert hos Seffle Jazz Club i förra veckan.

Trion är nybildad men musikerna har alla långa musikkarriärer bakom sig. Gunér ingick många år i den musikaliska humorgruppen Galenskaparna och After Shave, Jardemark har i många år varit en ledande jazzgitarist och Andreasson har en lång bana som musikant och musikhandlare.

Gruppen höll sig hela konserten på swingmusikens domäner och bjöd på ett knippe evergreens ur The great american song book. Trion förmedlade dessa kvaliteter med lätthet och elegans kombinerad med humor och stunder av musikaliskt glöd.

”Trygg och lättlyssnad”

– Den här typen av musik är trygg och lättlyssnad och kan lätt bli slentrianmässig. Trion undvek detta med sin rytmiska vitalitet och spänst. Den spelade med en elastisk följsamhet till kompositionernas grundrytm och med livfulla betoningar och fraseringar, säger Stig Andersson i Seffle Jazzclub.

– Det jag främst uppskattade var Jan Gunérs sång. Jazzvänner är inte bortskämda med riktigt bra manlig jazzsång men denna kväll fick publiken en generös portion, särskilt i konserten andra del. Förutom en bra röst och teknisk skicklighet har Gunér det personliga uttrycket i rytm, timing, frasering och textning. Han är därtill en habil kontrabasist både i komp och i solospel.

Gunérs medmusikanter, gitarristen Rolf Jardemark och pianisten Lars Andreasson, håller också hög klass. Jardemark är gruppens ledande solist och improvisatör. Andreassons bästa gren är ett påpassligt och stämningsskapande kompsspel men presenterade också fint solospel.

Carlsson togs upp

Vid ett par nummer togs jazzklubbens egen Torbjörn Carlsson med i gruppen och hans gitarrspel höll samma klass som trions.

Konserten inleddes med den passande låten ”I love being here with you» och sedan följde en lång rad musikaliska lyckträffar, flera med Duke Elington som upphovsman och andra tagna från framgångsrika filmer. Där fanns bland annat ”On green Dolphin street” och ”C-jam blues”, en Elingtonlåt som Oscar Peterson gärna excellerade med. Till kvällens höjdpunkter hörde också ”Have you met miss Jones” där Gunér glänste med sin sång, ”Lullaby of Birdland” med ett långt elegant intro av Jardemark, ”Take five” och ”Route 66”.

För jazzklubben i Säffle var det en fin kväll där både musiker och publik trivdes och njöt.

Artikeltaggar

After ShaveBluesKonserterMusikRolf JardemarkSångSeffle Jazz ClubTorbjörn Karlsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.