Hoppa till huvudinnehållet

Open stretch på gång till Åmålstravet: ”Vi har fått klartecken”

Publicerad:
Publikbild från Åmålstravet under bluestravet.
Publikbild från Åmålstravet under bluestravet. Foto: Björn Martinsson

Åmålstravet släpper en riktig bomb då man inför säsongsavslutningen den 20 Oktober kommer att ha ett open stretch-spår på upploppet.

– Vi har varit i kontakt med ST (Svensk Travsport) och fått klartecken. En besiktning av banan ska göras den 27 September, men det ska inte vara några problem säger travbanechefen Tomas Eklund.

Det är fler saker som är på gång på den 800 meter långa banan i Dalsland.

– Vi jobbar också med att försöka få till en högervarvsdag till nästa år men det är vi inte i hamn med än. Det kostar massor av pengar att arrangera en högervarvsdag varför vi vill ha de två dagarna efter varandra för att minska kostnaderna. Det återstår lite pusslande och byten av travdagar inför nästa säsong innan vi är i hamn med ännu en högervarvsdag. Vi är oerhört spända på att se utfallet av open stretch på banan, som vi hoppas ska bli en positiv faktor för banan säger Eklund.

Det är satsningar på gång med andra ord men det är också en oviss framtid. Eklund är inte helt nöjd med en hotbild som finns.

– Mindre positivt för banan är det stålbad som travet står inför, då Svensk Travsport ämnar ta bort 19 vardagstrav nästa år. En ren elitsatsning som slår hårt mot bredden i sporten. Har vi råd med att tappa vår bredd? Andra sporter värnar om bredden och gräsrötterna vilket sägs ge välmående och bättre elit. Travets lösning är tydligen tvärtom...

Tappar en travdag

Eklund avslöjar en förändring för Åmålstravet när det gäller travdagar till nästa år.

– Vi kommer att mista en travdag vilket är tragiskt. Vi har på vardagstrav och lunchtrav bland de högsta publiksiffrorna i Sverige. I Svensk Travsports incitament för att få travdagar ingår tydligen inte publiksiffrorna vilket är konstigt att förstå för Åmåltravet som drar storpublik utan att behöva lägga till en eller två nollor på prispengarna. Publiken kommer till Åmålstravet för att ha trevligt och kunna äta gott för en human peng, avslutar travbanechefen Tomas Eklund.

Open stretch

Open stretch innebär att det på upploppet finns ytterligare ett eller två spår på insidan. Det gör att de hästar som vanligtvis blir inlåsta av hästar framför och till höger har möjlighet att komma om på insidan vid upploppet.

Artikeltaggar

ÅmålstravetDalslandSportSvensk TravsportTomas EklundTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.