Hoppa till huvudinnehållet

Stulna bronsskulpturer återskapades av Britt-Marie Jern

Publicerad:
Bronsskulpturen över Maria Wine är åter på plats i Solna. Nygjord och återskapad av Britt-Marie Jern.
Bronsskulpturen över Maria Wine är åter på plats i Solna. Nygjord och återskapad av Britt-Marie Jern. Foto: Per Jern

Nyligen var det återinvigning av två nygjorda bronsskulpturer föreställande författarparet Artur Lundkvist och Maria Wine. Konstnären och skaparen av skulpturerna Britt-Marie Jern var på plats i Solna där dessa nu finns att beskåda igen.

Bronsskulpturerna skapades av Åmålsbördiga Britt-Marie Jern redan på 90-talet respektive 2005, men båda två stals samtidigt för två år sedan då inte mindre än 16 skulpturer försvann spårlöst en natt från Solna.

Bland annat försvann en bronsfigur av Carl Milles, ”Vildsvinsjakt”, från 1938.

– Jättetråkigt, säger Britt-Marie Jern. Jag blev ledsen när jag fick veta att skulpturerna var stulna och borta. Jag gillade dem.

Nära hemmet

Britt-Marie Jern gissar att det var koppartjuvar som stal skulpturerna, som dock var gjorda i brons. Var hennes och alla de andra skulpturerna tagit vägen är fortfarande en gåta. Osäkert om de har blivit metallskrot eller finns någon annanstans.

Det var Solna stad som hade beställt skulpturerna som stals. Bysten av Artur Lundkvist stod i en park precis där författarparet bodde, nära Filmstaden.

När skulpturen av Artur Lundkvist kom på plats under 1990-talet levde fortfarande Maria Wine. Hon kunde se den från lägenheten vilket också hade varit ett önskemål från hennes sida då platsen för bysten valdes.

Skulpturen av Artur Lundkvist återinvigdes nyligen i Solna. Till vänster syns konstnären Britt-Marie Jern övriga personer är representanter från Solna stad. Nu är bysterna dessutom bättre förankrade än tidigare, för att förhindra nya stölder.
Skulpturen av Artur Lundkvist återinvigdes nyligen i Solna. Till vänster syns konstnären Britt-Marie Jern övriga personer är representanter från Solna stad. Nu är bysterna dessutom bättre förankrade än tidigare, för att förhindra nya stölder. Foto: Oscar Andersson

Wines park

Maria Wine avled sedan 2003 och några år efteråt fick Britt-Marie Jern uppdraget att också göra en skulptur även över henne. Den kunde invigas 2005.

Wines byst hamnade i Maria Wines park vid Råsundavägen som ligger en bit bortanför platsen där skulpturen över hennes makes var placerad.

Gjorde nya

Men bronsstatyerna stals och stensocklarna har gapat tomma i ett par år ända tills nu.

– Nu står dom på sina platser igen. Solna stad tog kontakt med mig och ville ha nya skulpturer, säger Britt- Marie Jern.

Britt-Marie Jern hade kvar gipsavgjutningarna och kunde därmed skapa nya skulpturer. För några veckor sedan hölls nyinvigningen av båda bysterna som ställts tillbaka på sina respektive platser igen.

Född i Åmål

Britt-Marie Jern, som i våras fick ta emot stipendium från Irma och Einar Forseths kulturstiftelse i Gyllene salen i Stockholms stadshus, är född i Åmål men bor numera i Göteborg.

Hennes bronsskulpturer finns på flera orter som exempelvis på Järntorget i Göteborg där man kan titta på hennes staty i halvfigur av Dan Andersson eller vid stadsmuseet i samma stad där det finns en bronsbyst över Carl- Axel Moberg.

Finns i Detroit

Och hennes bronsbyst av dirigenten Neeme Järvi finns på flera platser, bland annat i Max Fisher Music Center i Detroit.

Artikeltaggar

Britt-Marie JernFilmstadenGöteborgJärntorgetKonstSamhälleSkulpturerSolna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.