Hoppa till huvudinnehållet

Bygden slöt upp vid stormöte om framtiden för Edsleskogs prästgård

Publicerad:
Edsleskogsborna höll stormöte om prästgårdens framtid.
Edsleskogsborna höll stormöte om prästgårdens framtid. Foto: Andreas Dagström

Under torsdagskvällen samlades engagerade Edsleskogsbor i sin prästgård för att diskutera och ventilera intresset för byggnadens framtid. Ett 30-tal personer slöt upp på mötet.

Kommunstyrelsen i Åmål har bestämt att man ska försöka sälja prästgården i Edsleskog. Detta mot bakgrund av kommunens ansträngda ekonomi och det stora renoveringsbehov som finns av byggnaden. Kommunen har sagt att man i första hand ska erbjuda de lokala föreningarna som finns i Edsleskog att köpa byggnaden för 130 000 kronor, innan fastigheten går ut på den öppna marknaden.

Knyter ihop

Och i går kväll samlades Edsleskogsborna för att prata om vad man har för tankar och planer kring platsen och vad man kan göra för att få ha prästgården kvar.

– Alla i Edsleskog är måna om att ha kvar prästgården, säger Eva Fabbe, ordförande i Edsleskogs byalag. Den knyter ihop hela bygden.

Det var sagt att inga politiker eller tjänstemän skulle närvara på stormötet och så blev det, förutom att tidigare kulturchefen Sara Vogel-Rödin pratade en stund före själva mötet. Hon ska driva projektet Edsleskog – Dalslands medeltida nav, anställd av Åmåls kommun.

Väntar på förfrågan

Eva Fabbe säger att det kom fram många bra idéer under stormötet om vad man skulle kunna göra med prästgården.

– Själva köpesumman är inget problem, säger hon. Det är ju hur man ska kunna driva det vidare och få in inkomster. Byalaget kan inte köpa och driva det ensamt utan vi måste vara flera.

Ingen av de fyra föreningar som finns i Edsleskog har heller fått någon förfrågan ännu om att köpa prästgården.

– Nej, fortsätter Eva Fabbe. Vi har bara läst i PD och i kommunprotokoll att vi ska få frågan. Så i princip vet vi ju ingenting just nu, frågan borde väl komma när som helst.

Artikeltaggar

ÅmålBostad och byggenDalslandEdsleskogEkonomiEva FabbeFastigheterKommunstyrelsenMarknader

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.