Hoppa till huvudinnehållet

Gruvbolag vill utöka – söker ytterligare tillstånd

Publicerad:
EMX Royalty vill utöka undersökningsområdet Askesjö 101 med 5 500 hektar.
EMX Royalty vill utöka undersökningsområdet Askesjö 101 med 5 500 hektar. Foto: Lantmäteriet

Det kanadensiska gruvbolaget EMX Royalty som undersöker förekomsten av mineraler i området Askesjö 101 norr om Bengtsfors vill utöka området och ansöker nu om tillstånd hos Bergsstaten.

Det nya området med beteckningen Askesjö 102 är på 5 500 hektar och sträcker sig över både Bengtsfors och Dals-Eds kommun. Företaget har gjort undersökningar i Askesjö 101 under den gångna sommaren och gjort en del fynd. Därför vill de fortsätta i angränsande område och har sökt om tillstånd hos Bergsstaten.

– Det var såpass intressant att vi vill utöka för att säkra att inga andra bolag mutar in, säger Johannes Holzäpfel, EMX Royalty Europa.

– Vi vet inte vad det kommer att ge, chansen att det ska lyckas är en procent. Och om vi skulle hitta något är det en långsam process, en eventuell gruvbrytning ligger tio år framåt i tiden, säger han.

Bolaget planerar att bjuda in lokalbefolkningen till ett möte i höst och informera.

– Det kommer bli någon gång i början november, säger Holzäpfel.

Artikeltaggar

BengtsforsBergsstatenDals-Eds kommunEkonomiEuropaGruvbrytningTillstånd

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.