Hoppa till huvudinnehållet

Dyr gatubelysning en utmaning för Åmål – extrapengar till el väntas få avslag

Publicerad:
Teknik- och fritidsförvaltningen menar att gatljus måste släckas i Åmål om de inte får mer pengar av kommunen.
Teknik- och fritidsförvaltningen menar att gatljus måste släckas i Åmål om de inte får mer pengar av kommunen. Foto: Andreas Dagström

Åmål har med gällande budget inte råd att hålla all gatubelysning tänd. Det menar teknik- och fritidsförvaltningen, som ber politikerna om mer pengar för att täcka ökade elkostnader.

286 250 kronor i extra driftbudget 2023 och 572 500 kronor 2024. Så mycket krävs för att hålla Åmåls samtliga gatljus tända även fortsättningsvis. Det har teknik- och fritidsnämnden slagit fast.

Kommunen ombeds därför skjuta till extra medel. Gatubelysning är trots allt en av de mest grundläggande aspekterna av en modern stad, lyder tjänstemännens motivering. Men politikerna håller hårt om plånboken. Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige är att inte ge gatuenheten mer pengar.

Skrivelsen lyder:

– Kostnadsökningen ska istället, med bibehållen belysningsgrad, hanteras genom omdisponering inom tilldelad budgetram.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Ove Kaye (SD) förklarar varför gatubelysningen lämnas oförändrad:

– Vi kommer inte att släcka ner med hänvisning till trygghet och säkerhet för våra medborgare.

Hög räkning

Teknik- och fritidsförvaltningen har emellertid tagit fram tre alternativa lösningar för att hantera ökade de elkostnaderna. Inget av dem inbegriper omdisponering.

Första alternativet är det kommunstyrelsen motsätter sig, ett tillförande av extra medel, så att nedsläckning undviks. I Åmål finns cirka 3600 ljuspunkter som förbrukar omkring 1 145 000 kilowattimmar per år. Fjolårets räkning landade på drygt 1,7 miljoner kronor.

Nämnden förklarar varför de helst ser att ljuspunkterna fortsätter vara tända:

– Vi får inga konsekvenser på säkerhet och upplevd trygghet. Övriga verksamheter påverkas inte vilket resulterar i att beläggningsåtgärder, broåtgärder, vägmarkering med mera kan utföras enligt ordinarie plan.

1,7 miljoner kronor lade kommunen i fjol på belysning.
1,7 miljoner kronor lade kommunen i fjol på belysning. Foto: Andreas Dagström

Risk för mer brott

Alternativ 2 är kraftfull begränsning av elförbrukningen i Åmål. I praktiken skulle det kunna innebära att all gatubelysning släckas helt under sommartid, maj–augusti, samt nedsläckning under tre timmar per natt resten av året. På helårsbasis blir besparingen då nära 600 000 kronor. Lika mycket som teknik- och fritidsnämndens äskande, men konsekvenserna riskerar att bli allvarliga vad gäller säkerhet och upplevd trygghet.

– Risk för ökat antal olyckor, våldsbrott och tillgreppsbrott, varnar nämnden.

Alternativ 3 är något mer skonsamt. Det innebär tre timmars total nedsläckning varje natt året om. På så vis kan kommunen spara drygt 400 000 kronor, till priset av minskad säkerhet och trygghet.

Tas ur befintlig budget

Det senare betonas i remissvar från polisen.

– Erfarenheter och och forskning talar för att belysning har en positiv effekt avseende att förebygga brott samt att det bidrar till ökad trygghet, skriver Magnus Wallin, chef för Säfflepolisen. Myndigheten är således av uppfattningen att gatubelysning är en väsentlig del i det brottsförebyggande arbetet, trafiksäkerhetsarbetet samt vad gäller ordning och säkerhet.

Eftersom inget beslut ännu har fattat kan inte Ove Kaye (SD) berätta hur omdisponeringen slår mot teknik- och fritidsförvaltningens verksamhet. Men klart är i alla fall att den uteblivna besparingsåtgärden kommer tas ur befintlig budget, så någonting lär få stryka på foten.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarEkonomiKommunstyrelsenMagnus WallinNämnderOve KayePolitikSäfflepolisenTeknik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.