Hoppa till huvudinnehållet

Svinpesten har slagit till – men Västra Götaland är hittills förskonat

Publicerad:
Afrikansk svinpest har konstaterats i Västmanland. Men Västra Götaland är hittills förskonat.
Afrikansk svinpest har konstaterats i Västmanland. Men Västra Götaland är hittills förskonat. Foto: Michael Probst

41 vildsvin har i skrivande stund smittats av svinpesten. Alla i ett begränsat område, i en närmare 1 000 kvadratkilometer stor restriktionszon som upprättats i Västmanland.

Inga fall har ännu upptäckts i Västra Götaland.

– Det har tagits prover på döda vildsvin i Västra Götaland i flera år, men ännu har inget prov visat positivt för svinpest i vårt område, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det var i samband med provtagning av ett dött vildsvin den 6 september utanför Fagersta som Jordbruksverket konstaterade att svinpesten nu har nått Sverige.

Ulf Lövdahl är länsveterinär.
Ulf Lövdahl är länsveterinär. Foto: Misak Nalbandian

– I Fagersta har man destruerat kropparna och försöker få bort sjuka vildsvin. På sikt får man skjuta av dem. Vi är rädda att det här är något som går vidare in i tamdjursbesättningar, då dör de grisarna, säger Ulf Lövdahl.

”Mycket smittsamt”

Han berättar att svinpesten är en ganska ny virussjukdom som har sitt ursprung i Afrika och som senare har spritt sig vidare till Asien och Europa.

– Vi har bara väntat på att sjukdomen ska uppträda även i Sverige. Svinpesten är mycket smittsam och dödlig när den drabbar tamgrisar och vildsvin, men den ofarlig för människor och andra djur.

Så hindras spridning

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller via människor, transportbilar, redskap med mera.

Vad kan man göra för att förhindra smittspridning?

Länsstyrelsen har flera rekommendationer:

* Lämna inga matrester i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.

* Utfordra inte tamgrisar eller åtla vildsvin med okokt matavfall eller animaliskt protein.

* Rapportera sjuka eller självdöda vildsvin till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

Ulf Lövdahl berättar att myndigheterna gissar att smittan kommit in till Västmanland via importerade charkprodukter.

– Om man har varit på semester ute i Europa och har med sig charkprodukter hem finns viss risk att man för med sig smitta. Det är viktigt att man äter upp maten och inte slänger avfallet hur som helst. Exponera inte matavfall för fåglar och vildsvin, utan se till så att man hanterar soptunnor och komposter på ett korrekt sätt.

Ökad risk idag

Han berättar att det även är viktigt att jägare gör ren sin utrustning och att hundar är rena innan de släpps ut i skogen.

– Jordbruksverket har goda förhoppningar om att få bukt med svinpesten i Sverige, men vi har idag mer kontakter med Europa nu än tidigare och då ökar risken för sjukdomar, inte bara svinpest, säger Ulf Lövdahl.

Svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning. Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2023 upptäcktes det första fallet i Sverige, på vildsvin i Fagerstatrakten.

Källa: SVA - Statens veterinärmedicinska anstalt

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestDjur och naturEUEuropaFagerstaJordbruksverketLänsstyrelsen i Västra Götalands länStatens veterinärmedicinska anstaltVästmanlands länVästra Götalands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.