Hoppa till huvudinnehållet

Älgstammen minskar kraftigt: ”Det är för mycket troféjakt”

Publicerad:
Den 8 oktober startar älgjakten i våra bygder.
Den 8 oktober startar älgjakten i våra bygder. Foto: Paul Kleiven

Älgstammen har minskat kraftigt. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet handlar det om en minskning med en tredjedel de senaste tio åren i hela Sverige. Det talas till och med om att älgen komma att rödlistas. Men riktigt så illa är det inte ännu, menar Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Det har skett en drastisk minskning av älgstammen i hela landet och vi ser samma trend i Västra Götaland. Vi har hört att vissa älgjaktslag ställer in älgjakten helt, säger Joakim Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen befinner sig just nu i slutfasen på arbetet med att fastställa planerna för hur många älgar jägarna ska få skjuta under årets jakt.

Joakim Carlsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Joakim Carlsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Foto: Pressbild

Därför minskar älgstammen

En anledning till minskningen är att det har varit stort tryck från skogsbolag och markägare att skjuta många älgar för att minska betesskador och antalet trafikolyckor.

Men det finns fler orsaker.

– I många fall har det skjutits fel djur, det vill säga djur med för hög medelålder. Många vill skjuta de stora älgarna och få den där stora fina trofén. I stället borde man fokusera på att skjuta kalv, kvigor och pinntjurar och låta de äldre individerna bli ännu äldre. Det här är ingen ny rekommendation från Länsstyrelsens sida. Det är något vi alltid har sagt och rekommenderat, säger Joakim Carlsson.

Kritik mot jägarkåren

Han betonar betydelsen av att älgstammen har en bra åldersfördelning.

– Det är viktigt med en älgstam med hög medelålder, det är de älgar som reproducerar sig bäst. Men just nu har vi en låg medelålder och en låg reproduktion.

78-årige Arne Carlsson, jaktledare och markägare i Kroken Böns älgområde i Ödskölt, är kritisk mot delar av jägarkåren.

– Det är sällsynt med älg numera, men vi älgjägare har oss själva att skylla. När jag tittar på områdena häromkring så är det till exempel väldigt sällsynt med älg mot Gröne mosse och Tingvalla. Däremot mot Bodane och Dals Långed kan man se älgar.

”Förekommer troféjakt”

Det förekommer troféjakt menar Arne Carlsson.

Arne Carlsson, markägare och älgjaktsledare i Ödskölt. Han är kritisk mot delar av jägarkåren som han menar ägnar sig åt troféjakt.
Arne Carlsson, markägare och älgjaktsledare i Ödskölt. Han är kritisk mot delar av jägarkåren som han menar ägnar sig åt troféjakt. Foto: Privat

– Det finns jägare som vill ha den där trofén med många taggar på väggen. Men det är bättre att skjuta pinntjurar. Sedan är det viktigt att inte skjuta för många kor. Korna är de viktigaste djuren vi har i skogen eftersom då även deras kalvar är skyddade. I mitt jaktlag är det förbud att skjuta ko med kalv.

Han fortsätter.

– Sedan finns det ju dem som menar att minskningen beror på att vargen har tagit så mycket älgar, men den största vargen är jägarna själva. Andra orsaker kan vara sjukdomar och nedfall. De har det tufft älgarna.

Arne Carlsson berättar att hans älgjaktslag brukar skjuta en älg varje år.

– Jag var själv 17 år när jag var med och jagade älg första gången. Jag har jagat älg i 60 år och har skjutit 71 älgar under de här åren, säger Arne Carlsson.

Älgjakten

Älgjakten började den 1 september i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och delar av Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs län.

I resten av landet börjar älgjakten den 8 oktober. Älgjakt får som längst pågå till den 31 januari.

Källa: Svenska Jägareförbundet

Artikeltaggar

ÄlgjaktDals LångedDjur och naturNorrbottenÖdsköltSvenska JägareförbundetVargar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.