Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsgrabbar mitt i glittret

Publicerad:
Sune Tholin har träffat Drottning Silvia.
Sune Tholin har träffat Drottning Silvia. Foto: Claudio Bresciani / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har blivit man i staten, säger man ju om grabbar som med viss framgång nått positioner i samhället. ”Kvinna i staten” är däremot inte etablerat som epitet på den växande skaran kvinnor som gör sådana resor – hur imponerande dessa än är.

Åmålsgrabbarna förste hovmarskalk Göran Lithell och landshövding Sten Tolgfors – båda med starkt anknytning till vår goda stad genom uppväxt och skolgång – syntes i vimlet när kungen förra veckan hade sin stora bankett.

Lithell vet jag inte mycket om. Men minns förstås hans farsa Björn Carlsson som med kraft tog ishockeyn till stan. Kommunfolket blev ställt när ÅSK oannonserat där nere i Ystad köpt och kom hem med en begagnad konstisbana. Smått fräckt men imponerande.

Två generationer Tolgforsare var välkänt skolfolk här i Åmål. Sten Tolgfors var försvarsminister och handelsminister i sex år. Ingen politisk slugger. Men jag minns honom som mycket sansad och klok. Och inte minst med sympatisk framtoning.

Så en varm Åmålshälsning till Sten och Göran. Tack för att Åmål genom er fick vara med på ett hörn.

Vid kungens fester vimlar det av medaljer och annat glitter. Mest på gubbarna. Funderar på vad alla utmärkelser kommer kommer från. Och varför?

Fast det är väl lite som i det utslitna skämtet:

– Varför fick du din andra medalj?

– För att jag fått den första.

Om jag mot förmodan skulle bli inbjuden på kunglig fest, har jag endast Gamla Gårdapojkar och Gårdaflickors 10-årsnål att fästa på bröstet. Inga dåliga grejer. Men jämförelsevis lite klent i såna salar.

Men alldeles lottlös har jag inte varit. En gång fick jag hälsa på drottningen. Det var i Karlstad. Vi stod i lång kö för att trycka majestätets hand. Tänkte att något måste man väl även säga till vår drottning. Så jag sade:

– Trevligt att träffas.

Och si! Det tyckte tydligen även drottningen, ty hon svarade:

– Detsamma.

Vi har plats för en medicinsk nyhet. Som även visar att små saker gör nytta.

Weckobladet berättar hur man fick ner köerna till Sjukstugan i Grönköping. Hr stadsdoktor A.T. Salvén har spikat upp en anslag vid entrén med texten ”Tiden läker också sår!”.

Anslaget har slagit väl ut och tillströmningen av vårdbehövande kortats väsentligt, meddelar hr Salvén.

Artikeltaggar

ÅmålKarlstadKungligheterMedaljerSamhälleSkåne länSten TolgforsSune Tholin