Hoppa till huvudinnehållet

Pengabekymmer försenar stallbygge på Finserud

Publicerad:
Bygget av ett nytt stall på Finserud har blivit försenat.
Bygget av ett nytt stall på Finserud har blivit försenat. Foto: Andreas Dagström

Ett politiskt beslut finns om nytt stall på Finserud. Pengar har satts av och upphandlingen är klar. Ändå ser Åmåls ridklubb ut att få vänta ett bra tag till på sitt efterlängtade bygge.

Samhällsbyggnadschef Björn Wennerström förklarar vad dröjsmålet beror på:

– Det är politiken som satt stopp. De vill först veta vad ridklubben kan betala i hyra. Klubben betalar idag väldigt låg hyra och har svårt att klara av den. Politikerna är oroliga för att klubben inte klarar en höjning.

Egentligen var det tänkt att bygget redan skulle ha börjat.

– Entreprenören står och stampar, säger Björn Wennerström.

Blev akut i fjol

Åmåls Ridklubb har länge suktat efter ett nytt stall. Den gamla ombyggda fabriken som används i dag anses vara bortom räddning, särskilt sedan taket blåste sönder förra hösten. Stora delar av stallet är nu helt obrukbart.

”Inte före årsskiftet”

Kommunens minoritetsstyre - Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna - lovade i sin senaste budget att bygget skulle påbörjas under 2023. Pengar finns avsatta men det är för närvarande ett stort frågetecken när entreprenören får klartecken.

– Som läget ser ut nu tror jag inte att bygget kommer igång före årsskiftet, säger Björn Wennerström.

Där dagens stall står ska det bli parkeringar.
Där dagens stall står ska det bli parkeringar. Foto: Andreas Dagström

Inom kort ska politiska företrädare träffa ridklubbens styrelse. Syftet med mötet är att bena ut hur mycket klubben själv kan betala i hyra och vad mellanskillnaden kan tänkas bli. Kanske kan glappet tätas med föreningsbidrag.

Tanken är att det nya stallet ska byggas strax bakom ridhuset, samt som det gamla stallet jämnas vid marken och ger plats för fler välbehövliga parkeringar.

Ridklubbens ordförande Gunilla Hägg ber att få återkomma med kommentar till efter det aviserade politikermötet.

– Vi vill ha svart på vitt först, säger Gunilla Hägg.

Lättnad på Finserud – stall ska byggas: ”inte så stort som vi tänkt från början”Karlsson (M) om oron på Finserud: ”Det finns en plan och vi har avsatt pengar”

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls RidklubbBjörn WennerströmBudgetarCenterpartietEntreprenörskapFinserudKristdemokraternaLiberalernaModeraternaParkeringPolitikSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.