Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen satsar på välfärden – samtidigt som inflationen bekämpas

Publicerad:
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under onsdagens budgetdebatten i riksdagen.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under onsdagens budgetdebatten i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den moderatledda regeringens budget fokuserar på att hantera Sveriges mest akuta problem. Det handlar om att bekämpa inflationen och samtidigt stötta hushåll och välfärd.

Men det handlar också om kraftfulla förstärkningar av försvaret och rättsväsendet för att göra Sverige säkrare och tryggare. Och med breda skattesänkningar ser vi till att den som arbetar och den som har arbetat får mer pengar i plånboken nästa år.

Den höga inflationen tynger svensk ekonomi. Den pressar såväl hushållen som välfärden och har drivit in Sverige i en lågkonjunktur. Samtidigt hotas vår inre och yttre säkerhet. Budgeten regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om för nästa år är anpassad för att möta det här läget.

Genom att lägga fram en återhållsam budget ger vi förutsättningar för fortsatt inflationsbekämpning. Det motsatta skulle elda på inflationen och riskera högre räntor under en lägre tid, vilket vore skadligt för hushållen och ekonomin i stort. Samtidigt stöttar vi dem som drabbas av den höga inflationen. Det höjda bostadsbidraget till barnfamiljer med svag ekonomi förlängs. Skatterna på bensin och diesel sänks så att den som är beroende av bilen kan få ihop vardagsekonomin. Vi stöttar också vård, skola och omsorg i budgeten. 16 miljarder kronor, den största satsningen i budgeten, tillförs landets kommuner och regioner.

Inflationen är löntagarnas värsta fiende. Många som får bidrag och transfereringar har helt eller delvis fått kompensation för den höga inflationen, medan vanliga löntagare har fått en kraftig reallönesänkning. Nu föreslår vi en bred skattesänkning från årsskiftet främst för låg- och medelinkomsttagare och pensionärer. Därmed blir skatten 2024 jämfört med 2023 omkring 400 kronor lägre per månad för en genomsnittlig löntagare i Åmåls kommun, och 250 kronor lägre per månad för en genomsnittlig pensionär.

Regeringen stärker också försvaret så att vi redan nästa år når målet om två procent av BNP enligt NATO:s definition. Och vi fortsätter med satsningar på polis och rättsväsendet för att öka tryggheten. Inte minst satsar regeringen stort på att förebygga att unga dras in i kriminalitet genom en ny socialtjänstlag och fler anställda i Socialtjänsten.

För att minska utsläppen fokuserar vi bland annat på kärnkraft och vi förstärker också Klimatklivet och Industriklivet i budgeten. Laddinfrastrukturen byggs ut så att fler kan köra elbil.

Regeringens budget gör att inflationen kan bekämpas och ger hushållen och välfärden bättre förutsättningar att hantera de högre kostnaderna. Därtill görs nödvändiga förstärkningar för att öka tryggheten för svenska folket. Steg för steg, reform för reform sätter vi Sverige på en ny kurs så att vi tillsammans kan ta oss igenom en prövande tid.

Elisabeth Svantesson (M)

finansminister

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

Artikeltaggar

Åmåls kommunBudgetarEkonomiElisabeth SvantessonInflationJohan HultbergModeraternaNatoPolitikSkatterSverigedemokraterna