Hoppa till huvudinnehållet

Tollebols grisbonde inte orolig för svinpest: ”Jägarna gör ett kalasbra jobb”

Publicerad:
Svinpesten härjar men Christoffer Seleskog, grisbonde på Tollebols gård i Åmål, är inte orolig.
Svinpesten härjar men Christoffer Seleskog, grisbonde på Tollebols gård i Åmål, är inte orolig. Foto: Sanna Stark

I augusti drabbades Sverige för första gången av svinpest. Den allvarliga och smittsamma virussjukdomen upptäcktes bland vildsvin i Västmanland och trots att den är dödlig även för tamgrisar är Christoffer Seleskog, grisbonde på Tollebols gård, inte orolig.

– Än så länge är det såpass långt borta. Just nu finns det inget vi gör eller kan göra annorlunda, säger han.

Det var den 6 september som det första fallet av svinpest konstaterades i Sverige. Det döda vildsvinet hittades i Fagerstatrakten, Västmanland, och flera fall har upptäckts sedan dess.

– Svinpest var på tapeten redan för något år sedan i Tyskland och en viktig sak som privatpersoner kunde göra då var att inte slänga matrester i naturen eftersom det är en stor orsak till smittspridning, säger Christoffer Seleskog.

Svinpesten smittar dessutom genom direktkontakt eller exempelvis redskap. Smittade grisar dör i regel direkt eller upp till fem dagar efter att sjukdomen brutit ut, enligt LRF:s smittskyddsexpert My Sahlman i en intervju med Aftonbladet.

– Så länge svinpesten rör sig i Västmanland finns det inget vi gör eller kan göra annorlunda. Vi slänger inga matrester varken i naturen eller till våra grisar, säger Christoffer Seleskog.

Håller grisarna isolerade

Om smittan kommer närmare så kommer Tollebols gård däremot vidta åtgärder.

– Då får vi hålla stängt till grisarna och inte besöka andra grisgårdar. Dessutom får vi byta kläder och stövlar innan vi går in i ladugården, om vi har varit ute och rört oss i skogen innan. Det är jättesvårt att hålla koll på vildsvinen, men där gör jägarna ett kalasbra jobb. Särskilt i det utsatta området, säger han.

Finns det vildsvin i vårt område?

– Ja, men inte så att vi har bekymmer med vildsvin runt knuten. Däremot vet jag att de finns ner mot Tösse, Fengersfors och Ånimskog. De bär ju förvisso inte på smittan, men det är ju inte omöjligt att smittan kommer hit.

Sjukdomen är inte smittsam för människor.

Om smittan kryper närmare finns åtgärder att vidta, säger grisbonden.
Om smittan kryper närmare finns åtgärder att vidta, säger grisbonden. Foto: Sanna Stark
Svinpest kan slå ut en hel ladugård med tamgrisar vid smitta.
Svinpest kan slå ut en hel ladugård med tamgrisar vid smitta. Foto: Sanna Stark
Svinpesten har slagit till – men Västra Götaland är hittills förskonatLRF vill utrota alla vildsvin: ”Vi måste agera innan det är för sent”

Det här är svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under senare år fått en kraftigt ökad spridning. Afrikansk svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes också de första fallen av afrikansk svinpest i Kina. Under 2023 upptäcktes det första fallet i Sverige, på vildsvin i Fagerstatrakten.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestAftonbladetChristoffer SeleskogDjur och naturEULRFStatens veterinärmedicinska anstaltTollebolTysklandVästmanlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.