Ödehuset vid Norrtull i Åmål är inte bara en allt sorgligare syn, det har också blivit ett tillhåll för knarkare och nyfikna ungdomar.
– Vi kommer att vidta åtgärder mot ägaren, säger samhällsbyggnadschef Björn Wennerström.
När dåvarande Västra Götalands regionmuseum inventerade tätortens kulturhistoriska byggnader var fastigheten Skölden 15 en av de utvalda. Bildillustrationen känns lätt igen, den vita villan vid korsningen Kungsgatan–Karlstadsvägen–Drottninggatan.
Men man kan också konstatera att skicket på fastigheten blivit markant sämre sedan inventeringen gjordes för 20 år sedan. Det som förr var en ordnad trädgård liknar nu mer en vildvuxen djungel av kvickrot och körsbärsträd, medan utslagna fönsterrutor och lösa vindskivor ger huvudbyggnaden ett milt sagt ruffigt uttryck.
– Vi kommunicerar kontinuerligt med ägaren, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Björn Wennerström.
Anses ha ett värde
Från kommunens sida försöker tjänstemän trycka på för bättring. Men än så länge har de inte fått med fastighetsägaren på noterna.
– Han skyller på tappad lust till följd av återkommande skadegörelser. Tanken ska annars ha varit att topprenovera huset, säger Björn Wennerström.
Västra Götalands regionmuseum beskriver fastigheten på följande vis:
”Bostadshuset uppfördes 1918 och har en symmetriskt uppbyggd fasad. Uthuset är troligen samtida med bostadshuset. 1956 kläddes bostadshusets fasad med vita eternitplattor.”
Trots ändringen ansåg antikvarien så sent som för 20 år sedan att byggnaden var relativt välbevarad:
”Miljön tillmäts ett arkitekturhistoriskt värde. Det exponerade läget vid Drottninggatan/Karlstadsvägen motiverar även ett miljöskapande värde”, lyder utlåtandet.
Inte säkert
Sedan dess har fastighetsägaren bland annat lagt om taket och satt in nya fönster som går i stil med de gamla. Men någonstans längs vägen avstannade renoveringen och ett ännu pågående förfall vidtog.
– Jag har själv varit inne i huset vid något tillfälle. Då låg det sprutspetsar och annat på golven, säger Björn Wennerström.
Det låter inte så säkert.
– Nej.
Gång efter gång utsätts huset för olaga intrång. Flera fönster har därför spikats igen, men nya objudna gäster dyker ändå upp. Det framgår av synlig åverkan.
Skicket blev inte heller direkt bättre då byggnaden under oklara omständigheter började brinna förra hösten.
Ytterligare en mindre brand inträffade i veckan.
– Ägaren kommer att få föreläggande, säger Björn Wennerström. Vi utnyttjar de verktyg kommunen har att tillgå.
Därmed inte sagt att renoveringen kommer att återupptas i brådrasket.
– Såna här saker brukar ta lång tid.
Provinstidningen har resultatlöst sökt den person som enligt Lantmäteriets uppgifter är fastighetsägare för en kommentar.
Ovårdad fastighet
I plan- och bygglagstiftningen ställs krav på att tomter ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. Anordningar på tomter ska i skälig utsträckning hållas i sådant skick att de fyller sitt ändamål. Lekplatser och fasta anordningar på lekplatser ska underhållas så att risken för olycksfall begränsas. Om kraven inte uppfylls ska byggnadsnämnden ingripa inom ramen för sitt tillsynsansvar.
Det ingripande som kan bli aktuellt när byggnadsnämnden utövar tillsyn över bristande vård och skötsel av tomter är i första hand åtgärdsföreläggande. Åtgärdsföreläggande kan vid behov förenas med vite och beslut om att åtgärden ska genomföras på den försumliges bekostnad, det vill säga av den som fått ett föreläggande. Byggnadsnämnden får också ansöka om särskild handräckning hos Kronofogdemyndigheten.
Källa: Boverket