Hoppa till huvudinnehållet

Hon brinner för att inkludera fler: ”Har själv varit den som behövt hjälp”

Publicerad:
Hanen Allow är brobyggare på Åmåls familjecentral. Det innebär att hon är en länk mellan kulturer och enskilda personer och myndigheter. Till vänster syns familjestödjaren Inger Christoffersson.
Hanen Allow är brobyggare på Åmåls familjecentral. Det innebär att hon är en länk mellan kulturer och enskilda personer och myndigheter. Till vänster syns familjestödjaren Inger Christoffersson. Foto: Sanna Stark

När grundskoleläraren Hanen Allow kom till Sverige från Syrien 2015 kunde hon inte ett ord svenska.

Några år senare fick hon agera tolk i svenska och arabiska när hon besökte öppna förskolan som nybliven mamma – och det skulle bli början till en viktig roll som brobyggare på Åmåls familjecentral.

– Jag vill ge samma stöd som jag själv fick när jag kom till familjecentralen som nybliven mamma, säger hon.

37-åriga Hanen Allow arbetade som grundskolelärare när hon 2015 flyttade från Syrien till Sverige. Plötsligt befann hon sig i ett främmande land med ett främmande språk och ett par år senare började hon plugga svenska – något som skulle sätta prägel på hennes kommande arbetsliv i sitt nya land.

– Jag fick barn efter utbildningen och när jag besökte öppna förskolan med min lilla fick jag agera tolk mellan svenska, arabiska och engelska. Det var fint, jag har ju själv varit den som har behövt hjälp, säger hon.

En länk

För tre år sedan fick hon möjligheten att börja arbeta som brobyggare på Åmåls familjecentral. I dag fungerar hon som en länk mellan kulturer och mellan enskilda personer och myndigheter.

– Jag vill hjälpa människor, särskilt kvinnor, som behöver hjälp med språket. Saker som att boka tid på vårdcentralen, hålla kontakt med Försäkringskassan och andra myndighetskontakter. Dessutom följer jag med vid kontakt med socialtjänsten och förhoppningsvis ge en ny förståelse av den. Jag vill hjälpa till med allt jag kan för att andra ska få en bättre inkludering i samhället. Det är så viktigt, säger Hanen Allow.

”Jag vill hjälpa människor, särskilt kvinnor, som behöver hjälp med språket”, säger Hanen Allow.
”Jag vill hjälpa människor, särskilt kvinnor, som behöver hjälp med språket”, säger Hanen Allow. Foto: Sanna Stark

Håller föräldrakurs

Hanen Allow håller även i en utbildning med temat ”Förälder i nytt land” på sitt modersmål arabiska på familjecentralen.

– Den berör allt från föräldraskap i stort till att föda barn i ett nytt land och bygga en relation till sitt barn i en ny kultur, vare sig det är ett spädbarn eller en tonåring, säger Hanen Allow och fortsätter:

– Vi drar igång utbildningen tre gånger per år och det är högt deltagarantal varje gång.

Lär kvinnor cykla

Tack vare sitt arbete på Åmåls familjecentral har hon dessutom kunnat rodda i exempelvis cykelkurser för kvinnor.

– Kan man bara cykla underlättar det att ta sig till jobbet eller skolan. Syftet är att inkludera och få alla att bli aktiva medborgare i samhället, säger Hanen Allow.

Träffade landshövdingen

Nyligen blev Hanen Allows arbete uppmärksammat av landshövdingen. Hon blev nämligen utnämnd som en eldsjäl i Fyrboda och fick, tillsammans med 24 andra som gjort särskilda insatser för samhället, äta middag med Sten Tolgfors i residenset i Göteborg.

– Det var jättekul att få bli uppmärksammad på det viset. Men jag blev väldigt chockad när jag helt plötsligt fick en inbjudan på posten. Det var så spännande, säger hon.

Landshövdingen bjuder in eldsjälar till middag – två av dem är från Åmål

Vill jobba kvar

Hanen Allow berättar att hon trivs i sin roll som brobyggare, och drömmen är att få en tillsvidareanställning i stället för att förlänga anställningen på Åmåls familjecentral med ett år i taget.

– Jag tycker så mycket om mitt arbete och jag får så många tack. Jag tror att jag får många att känna sig sedda. Jag vill ge samma stöd som jag själv fick när jag kom till familjecentralen som nybliven mamma, säger hon.

Förhoppningen är att få en tillsvidareanställning på Åmåls familjecentral.
Förhoppningen är att få en tillsvidareanställning på Åmåls familjecentral. Foto: Sanna Stark
Hanen Allow utgör en viktig del av teamet på Åmåls familjecentral. Från vänster syns Adrijana Elmazi, familjestödjare, Annika Fogelberg,  BVC-sköterska, Inger Christoffersson, familjestödjare, Lisa Holmquist, familjestödjare, brobyggaren Hanen Allow och Liesje Weijmar Schultz, förskollärare.
Hanen Allow utgör en viktig del av teamet på Åmåls familjecentral. Från vänster syns Adrijana Elmazi, familjestödjare, Annika Fogelberg, BVC-sköterska, Inger Christoffersson, familjestödjare, Lisa Holmquist, familjestödjare, brobyggaren Hanen Allow och Liesje Weijmar Schultz, förskollärare. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

ÅmålFörsäkringskassanKulturMänskligtSamhälleSpråkSten TolgforsSyrienUtbildningVårdcentraler

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.