Hoppa till huvudinnehållet

Karin från Långed hittar mycket att skapa med i skogen

Publicerad:
Kreativa Karin Holmberg hittar alltid något roligt i skogen.
Kreativa Karin Holmberg hittar alltid något roligt i skogen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det är sällan Karin Holmberg kommer hem tomhänt från sina promenader i skog och mark. Hon hittar alltid något som har potential att bli inredning, någon speciellt formad träbit eller gren, stenar som är vackert mönstrade eller som blivit slipade av vattnet.

 • Karin Holmberg lät bygga vidare på den lilla stugan på tomten och kunde utforma den som hon ville ha den.
  Karin Holmberg lät bygga vidare på den lilla stugan på tomten och kunde utforma den som hon ville ha den. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • En rostavla i sten.
  En rostavla i sten. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Dörren i gäststugan är återbruk och kommer från ett rivningshus.
  Dörren i gäststugan är återbruk och kommer från ett rivningshus. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Pelargonierna på altanen står i full blom.
  Pelargonierna på altanen står i full blom. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Tingen i skogen kan bli till figurer som denna målad i svart.
  Tingen i skogen kan bli till figurer som denna målad i svart. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Träet på veden hade alldeles för fint mönster för att elda upp tyckte Karin Holmberg och lät tillverka en ram istället som nu pryder väggen i gäststugan.
  Träet på veden hade alldeles för fint mönster för att elda upp tyckte Karin Holmberg och lät tillverka en ram istället som nu pryder väggen i gäststugan. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Dörrkrans gjord av mossa.
  Dörrkrans gjord av mossa. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Bland trädgårdens alla buskar hittar man Karin Holmbergs egna utsmyckningar.
  Bland trädgårdens alla buskar hittar man Karin Holmbergs egna utsmyckningar. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • En svamputväxt på ett träd blev en spännande skulptur på sten.
  En svamputväxt på ett träd blev en spännande skulptur på sten. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • En trana gjord av skogens fynd.
  En trana gjord av skogens fynd. Foto: Britt-Marie Erlandsson
 • Asken rymmer 13 minitomtar i sten.
  Asken rymmer 13 minitomtar i sten. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det ligger i blodet. Redan som barn plockade jag mycket pinnar och stenar ute i naturen. Jag tycker det är mycket roligare än att sy och handarbeta, säger hon och förklarar att hon hellre velat ha träslöjd i skolan. Vi flickor hade syslöjd och pojkarna träslöjd. Vårt klassrum låg vägg i vägg med träslöjden och jag tänkte: ”tänk om jag hade fått gå dit istället”.

Hemmet ligger vackert i sluttningen ner mot Råvarpen.
Hemmet ligger vackert i sluttningen ner mot Råvarpen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Karin Holmberg är bosatt i Dals Långed, i en sluttning ner mot sjön Råvarpen med en fantastisk utsikt över både bebyggelse, skogen på höjderna bakom och båtar som kommer och går. Det är hennes föräldrahem som hon fått möjlighet att sätta sin egen prägel på sedan hon övertog stället och flyttade dit 1995.

– Det är något speciellt med den plats där man sprang och lekte på när man var barn, tycker hon.

Förutom att göra bostadshuset till sitt eget har hon också låtit färdigställa den lilla stuga hennes pappa Oscar, som var snickare, påbörjade en gång.

– Det skulle bli en vävstuga men när han höll på att bygga ramlade en spik ner i ögat och han tappade synen på det ögat. Han blev så less på det så han ville inte bygga mer. När vi tog över stället var det långt ifrån klart. Jag bestämde att jag skulle göra i ordning det. Jag var jätteglad över att få göra som jag ville.

Det blev till en trevlig och vacker gäststuga, röd med vita knutar som matchar boningshuset. Därinne har Karin Holmberg inrett med varsam och kreativ hand. Återbrukat material genom att exempelvis använda en innerdörr som suttit i ett rivningshus och tillverkat ett tvättställ av ett gammalt tvättfat och en ommålad kommod.

Gäststugan är personligt inredd med återbruk och Karin Holmbergs skapelser.
Gäststugan är personligt inredd med återbruk och Karin Holmbergs skapelser. Foto: Britt-Marie Erlandsson

I gäststugan finns också många av de konstverk Karin Holmberg tillverkat av framförallt trä eller sten. Men även utväxter på träd, mossa och lera. Ibland kommer idéerna direkt eller så växer de fram senare när materialet legat ett tag.

– Jag satt hemma och eldade och fick se så vackra mönster i barken på veden, jag tror det är asp, jag tänkte den kan jag ju inte elda upp så jag lät göra en ram av dem istället, säger hon.

Den hänger också på väggen i gäststugan med en liten sten i form av ett hjärta i mitten och en hylla av samma trä under.

Karin Holmberg, Granbacka, Dals Långed
Karin Holmberg, Granbacka, Dals Långed Foto: Britt-Marie Erlandsson

Trädgården är stor med många buskar och planteringar med Karin Holmbergs egna utsmyckningar däremellan, stenar hon hittat som hon byggt upp till bland annat svampar eller gjort ett roligt ansikte av som tittar fram. Om något träd behöver fällas på tomten ser hon oftast något de kvarvarande stubbarna kan användas till.

– Jag brukar säga att dom ska såga lite högre upp, säger hon för att använda dem till blommor eller göra något konstverk av dem.

Gigantisk lykta

I trädgården står också ett stort metallföremål som närmast liknar en gigantisk lykta.

– Jag såg den stå vid bruket när jag cyklade till och från jobbet. Jag frågade om jag fick köpa den och det fick jag, de kunde inte använda den till det de hade tänkt. På vintern brukar vi sätta en marschall uppe på det vita cementröret och då ser det ut som ett stearinljus, säger hon.

På sommaren brukar hon placera en kruka med blommor där. Och blommor har Karin Holmberg mycket av, fortfarande trots att det är september. På altanen blommar pelargoner i färgerna rött, vitt och rosa på olika hyllplan utmed väggen. Mitt bland alla växter står en rolig figur i trä som är ett av alla skogsfynd och som hon målat svart och satt dit ögon på.

En av Karin Holmbergs alla steninstallationer.
En av Karin Holmbergs alla steninstallationer. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Karin Holmberg promenerar i skog och mark, antingen hemmavid eller så åker hon och sambon iväg till någon annan fin skog eller sjö i trakterna runtomkring. I strandkanten ser hon allt som oftast slipade stenar, grenar eller annat i trä som fångar hennes intresse och skogen är full av roliga och attraktiva former.

Det är alltid något som hon kan ta med sig hem och bygga vidare på eller använda i sin naturliga form. Karin Holmbergs kreativitet och skaparlust verkar aldrig sina.

– Man mår bra i sitt inre av det, det är avslappnande för både kropp och själ, säger hon.

När träbiten fick svans, öron och ögon förvandlades den till en mus.
När träbiten fick svans, öron och ögon förvandlades den till en mus. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

ÅterbrukBlommorDals LångedDjur och naturSkogTrädgård

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.