Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen ger klartecken till byggstart på Finserud: ”Helt fantastiskt!”

Publicerad:
Gunilla Häggh, ordförande Åmåls RK, är glad och lättad över att stallbygget på Finserud nu ser ut att komma igång.
Gunilla Häggh, ordförande Åmåls RK, är glad och lättad över att stallbygget på Finserud nu ser ut att komma igång. Foto: Karin Olsson

Handbromsen har efter många om och men släppts – nu kan bygget av ett nytt stall på Finserud börja. Klartecken gavs efter ett möte på onsdagskvällen.

– Helt fantastiskt! En stor lättnad, säger Gunilla Häggh, ordförande i Åmåls RK.

Syftet med mötet var att reda ut vissa ekonomiska frågetecken. Kommunstyrelsen var helt enkelt lite bekymrad över ridklubbens betalningsförmåga. Uppenbarligen fick politikerna lugnande besked, för beslutet blev att bygget kan börja.

– Jag är övertygad om att vi klarar av den nya hyran. Men vi kan inte luta oss tillbaka, utan visa att vi ger något tillbaka till kommunen, säger Gunilla Häggh, ordförande Åmåls RK.

Hon har länge tryckt på för ett nytt stall och känner sig nu naturligtvis nöjd. Bygget är välbehövligt, inte minst sedan verksamheten på Finserud ökat efter att taket blåste sönder i fjol.

– Vi var rädda att tappa medlemmar när miljön blev så dålig, men i stället blev det fler aktiva och fler engagerade, säger Gunilla Häggh. Krisläget skapade mer gemenskap.

Det gamla stallet ska ge plats för parkeringar.
Det gamla stallet ska ge plats för parkeringar. Foto: Andreas Dagström

Många idéer

Nybygget kommer att medföra höjda hyreskostnader. Däri låg mycket av politikernas oro: kommer klubben verkligen kunna betala?

– Det blir att vi måste ha en plan för ekonomin, få oss en stabil grund att stå på. Vi måste jobba själva för att öka våra intäkter, anordna mer aktiviteter, finna fler sponsorer. Det nya stallet kommer att ha 24 boxar. Vi skulle exempelvis kunna sälja boxar till företag, så får de sitt namn på dem. Det finns många grejer att göra, säger Gunilla Häggh.

Hoppas till våren

Någon tidsplan för bygget har ännu inte presenterats, men politikernas klartecken innebar ändå lättnad och gav en välkommen energiboost in mot vintern:

– Det gör att man orkar med det här tunga arbetet. Osäkerheten har varit jobbig. Bland annat har vi inte kunnat planera in några tävlingar under våren.

När tror ni bygget kan stå klart?

– Vi hoppas på inflyttning framåt våren.

Gunilla Häggh ser framför sig att fler aktiva kommer tillbringa mer tid på Finserud när stallet är på plats, lite som när hon själv började rida på 1970-talet. Då var stallet lite av en fritidsgård.

– Sedan blev det ett glapp. Men nu har vi börjat med fredagsaktiviteter för att få tillbaka lite av den känslan. Vissa fredagskvällar har det varit uppåt 50 stycken som sysslat med käpphästhoppning, våfflor, stallhäng och annat.

Artikeltaggar

ÅmålFinserudFritidsgårdarKommunstyrelsenParkeringSamhälleVinter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.