Hoppa till huvudinnehållet

Många debutanter på Höstsalongen i Åmål: ”Jätteroligt med nya språk”

Publicerad:
På lördag är det vernissage för Höstsalongen i Åmåls konsthall – den 88:onde i ordningen. Victor Johannesson gör sin första Höstsalong. Tillsammans med Funny Livdotter har han även tagit fram en ny grafisk profil för Dalslands Konstnärsförbund och Dalslands Konstförening.
På lördag är det vernissage för Höstsalongen i Åmåls konsthall – den 88:onde i ordningen. Victor Johannesson gör sin första Höstsalong. Tillsammans med Funny Livdotter har han även tagit fram en ny grafisk profil för Dalslands Konstnärsförbund och Dalslands Konstförening. Foto: Fredrik Tacacho

Lars-Erik Ohlsson varit medlem i Åmåls Konstnärsförbund i 49 år. Victor Ville Johansson är en av fem nyinvalda medlemmar i år. Båda finns representerade i årets Höstsalong som har vernissage på lördag.

På lördag är det vernissage för årets Höstsalong i Åmåls konsthall – den 88:e i ordningen. Utställningen arrangeras av Dalslands Konstförening och som vanligt är det medlemmar från Dalslands Konstnärsförbund som är inbjudna att delta.

– Vi har ett bra partnerskap, vi gillar varandra, säger Barbro Erlandsson Bratt, ordförande i Dalslands Konstförening.

27 av Dalslands Konstnärsförbunds totalt 56 medlemmar finns representerade på utställningen.

– Det är en bra morot och en ynnest att det finns en Höstsalong och en Sommarsalong. Om man bor i en större stad får man själv söka utställningsmöjligheter och ofta jaga som en iller. Här är det serverat både sommar och höst, säger Elisabeth Wennberg, en av konstnärerna och ansvarig för hängningen tillsammans med Lars-Erik Ohlsson.

Elisabeth Wennberg, en av konstnärerna och ansvarig för hängningen tillsammans med Lars-Erik Ohlsson och Barbro Erlandsson Bratt, ordförande i Dalslands Konstförening, bjuder in till vernissage på lördag.
Elisabeth Wennberg, en av konstnärerna och ansvarig för hängningen tillsammans med Lars-Erik Ohlsson och Barbro Erlandsson Bratt, ordförande i Dalslands Konstförening, bjuder in till vernissage på lördag. Foto: Fredrik Tacacho

Fem nya medlemmar har tillkommit i Dalslands Konstförening i år.

– Det är jätteroligt att det kommer nya medlemmar. Att det rör om lite och att det kommer nya språk, säger Elisabeth Wennberg, som själv varit medlem sedan 1999.

Ärofyllt uppdrag

En av de nya medlemmarna som finns representerade på årets Höstsalong är Victor Ville Johannesson. Han har även fått ett annat ärofyllt uppdrag i föreningarna. Tillsammans med Funny Livdotter har han tagit fram en ny grafisk profil för Dalslands Konstnärsförbund och Dalslands Konstförening samt uppdaterat föreningarnas hemsidor.

– Vi har försökt att ta föreningen och förbundet lite mer in i nutiden och även tydliggöra vad de olika delarna står för men även förtydliga det familjära sambandet som de har tillsammans, att de jobbar med och för varandra, säger Victor Ville Johannesson.

Temat för årets Höstsalong är ”Det vi inte vet”. Hur tydligt temat lyser igenom varierar kraftigt bland verken på de båda våningarna i Åmåls konsthall, men så är temat också frivilligt.

Rutinerade och nybörjare

En handfull av utställarna är med för första gången. I andra änden finns de som alltid är med, som Lars-Erik Ohlsson som har varit med varje år sedan han blev medlem i Dalslands Konstnärsförbund för 49 år sedan.

– Jag har inte varit hemma varje gång, men jag har alltid lämnat i och varit med, säger han.

Utställningen pågår till och med lördagen den 21 oktober.

Tidigare Åmålsbon Sören Olsson, numera versam i Göteborg, har med två verk i utställningen.
Tidigare Åmålsbon Sören Olsson, numera versam i Göteborg, har med två verk i utställningen. Foto: Fredrik Tacacho
Dalslands Konstnärsförbunds ordförande, smideskonstnären Miklos Fözö, ställer ut det här trädet. ”Det började med att jag fick en beställning på en klädhängare. Jag har alltid gillat naturen så jag gjorde den i form av ett träd,” säger han.
Dalslands Konstnärsförbunds ordförande, smideskonstnären Miklos Fözö, ställer ut det här trädet. ”Det började med att jag fick en beställning på en klädhängare. Jag har alltid gillat naturen så jag gjorde den i form av ett träd,” säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Björn Carlén, som är jämnårig med Dalslands Konstförening, finns representerad även i år.
Björn Carlén, som är jämnårig med Dalslands Konstförening, finns representerad även i år. Foto: Fredrik Tacacho
Lars-Erik Ohlson är med på Höstsalongen för 49:e gången. ”Jag målar med hjärtat och vill också att besökarna som tittar på målningarna ska titta på dem med hjärtat”, säger han.
Lars-Erik Ohlson är med på Höstsalongen för 49:e gången. ”Jag målar med hjärtat och vill också att besökarna som tittar på målningarna ska titta på dem med hjärtat”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
Åmålskonstnären Niparak Lindström är med i Höstsalongen för första gången.
Åmålskonstnären Niparak Lindström är med i Höstsalongen för första gången. Foto: Fredrik Tacacho
Funny Livdotter och Victor Ville Johannesson har tagit fram Dalslands Konstförenings och Dalslands Konstnärsförbunds nya grafiska profil. På bilden syns den gemensamma logotypen. Konstföreningens skogsgröna platta ska symbolisera skaparkraften medan Konstnärsförbundets blåa nyans står för ett djup. Färgerna representerar även Dalsland med dess skogar och sjöar.
Funny Livdotter och Victor Ville Johannesson har tagit fram Dalslands Konstförenings och Dalslands Konstnärsförbunds nya grafiska profil. På bilden syns den gemensamma logotypen. Konstföreningens skogsgröna platta ska symbolisera skaparkraften medan Konstnärsförbundets blåa nyans står för ett djup. Färgerna representerar även Dalsland med dess skogar och sjöar. Foto: DKF

Artikeltaggar

ÅmålBarbro Erlandsson BrattDalslandDalslands KonstföreningDalslands konstnärsförbundElisabeth WennbergGöteborgKonstLars-Erik OhlssonUtställningarVernissagerVictor Johannesson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.