Hoppa till huvudinnehållet

Nu blir det fler tåg genom Dalsland

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Vy fördubblar antalet tågavgångar mellan Oslo och Göteborg från den 10 december. Det innebär även dubbelt så många stopp i Ed.
Vy fördubblar antalet tågavgångar mellan Oslo och Göteborg från den 10 december. Det innebär även dubbelt så många stopp i Ed. Foto: Helena Lindgren

Tågbolaget Vy satsar på fler tågavgångar mellan Oslo och Göteborg. Antalet avgångar nära nog fördubblas från den 10 december. Det innebär avgångar varannan timme från morgon till kväll. Förändringarna innebär även fler förbindelser mellan Ed och Trollhättan.

Satsningen från den norska transportkoncernen är långsiktig.

– Vi planlägger för att på vardagar köra med åtta avgångar per dag från Göteborg till Oslo och sju avgångar per dag åt motsatt håll. Det här är kommersiellt och det är såklart avhängigt att fler tycker det är fint att ta tåget för att vi ska fortsätta, men det är inte en försöksperiod. Vi tror på det här, säger Åge-Christoffer Lundeby, kommunikationschef på Vy.

Även på helgerna utökas antalet avgångar till mellan sex och sju per dag, beroende på åt vilket håll resan går.

Stannar i Ed och Trollhättan

Samtliga tåg kommer att stanna vid stationerna i Ed och Trollhättan. På det sättet förbättras även kommunikationerna mellan de orterna.

– Tågen på de nyinsatta avgångarna kommer att stanna på samma ställen som tågen gör idag, säger Åge-Christoffer Lundeby.

De som reser mellan Oslo och Göteborg är en varierad blandning av pendlare, affärsresenärer och fritidsresenärer. Med fler avgångar hoppas Vy på att fler ska välja tåget framför andra transportmedel.

Erik R Röhne är koncernchef på Vy tåg och utvecklar varför satsningen görs.

– Vi har stark tilltro till den här sträckan, som är en viktig transportförbindelse mellan Norge och Sverige. Inte minst är det en utgångspunkt för många tågresor vidare ut i Europa. Vi vet att täta avgångar är viktigt för våra kunder och med den här ökningen kommer erbjudandet mellan Oslo och Göteborg att förbättras avsevärt, säger Erik Röhne i en intervju med nättidningen news.cision.com.

Han fortsätter.

– Vi menar att detta ger hög flexibilitet för våra kunder och tror att det kommer att få fler att välja tåget.

Andreas Nilsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed, gläds åt beskedet att fler tåg stannar i Dals-Ed.
Andreas Nilsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed, gläds åt beskedet att fler tåg stannar i Dals-Ed. Foto: Mattias Modéen

Kommunalrådet gläds

Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson (M) gläds åt beskedet.

– Vi är jättepositiva såklart. Möjligheterna att pendla till och från Ed mot Trollhättan och Göteborg ökar ju dramatiskt i och med det här.

Hur länge har du vetat om det här?

– Jag fick ett förhandsbesked för några veckor sedan. Men det var inget som var klart då och därför har vi inte vågat gå ut med det.

Samarbete med Västtrafik

På delar av sträckan, mellan Halden och Göteborg, finns sedan tidigare ett biljettsamarbete med Västtrafik. Det innebär även att Västtrafiks kunder med periodbiljetter får ett utökat linjeutbud att välja på.

Ökningen av antalet avgångar kommer även att ge anslutningar mellan Vys tåg till och från Bergen och Lillehammer.

Artikeltaggar

BussarDals-Eds kommunDalslänningenEdGöteborgOsloResorTrafikTrafikstörningarTrollhättanTågtrafikVindVy tågVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.