Hoppa till huvudinnehållet

Klappat och klart för konstparken i Åmåls centrum: ”Vad roligt!”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Här ska det anläggas en konstpark.
Här ska det anläggas en konstpark. Foto: Andreas Dagström

Peo Larssons medborgarförslag om en konstpark i Åmåls centrum har nu även fått tummen upp av politikerna. Utformningen bestäms genom tävling.

Beslutet om att bifalla medborgarförslaget fattades formellt av kommunstyrelsen men även i fullmäktige föranledde den viss diskussion.

Först ut var Lotta Robertsson Harén (MP):

– Vi pratar ofta konst och kultur här, så jag passar på att säga: Vad roligt att vi får en konstpark i Åmål!

Sedan framförde hon ett par funderingar. Har beslutet fattats på ett korrekt sätt, då varken folkförsamlingen eller sakkunniga vid kulturenheten fått säga sitt? Vad kommer de avsatta medlen att räcka till?

– 25 000 kronor är inte mycket pengar i konst. Men vi får se, sa Lotta Robertsson Harén (MP).

Mer pengar tillkommer

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) blev lite ställd av frågorna, då konstparken var ett rent informationsärende i fullmäktige.

– Vi tyckte att förslaget lät bra och anslog även medel för att en gestaltningstävling ska kunna hållas nästa år, vilket är vad som gäller initialt, sa Michael Karlsson (M).

De 25 000 kronorna är alltså tänkta för utformning av själva parken där konst sedan ska placeras. Inköp av verk medför sannolikt ytterligare kostnader.

Att frågan avgjordes i kommunstyrelsen motiveras med att det ansågs råda konsensus. Kommunstyrelsen beslutade formellt att uppmana kultur- och utbildningsnämnden att i vår arrangera en gestaltningstävling.

Konstparken ska ligga mellan Ågården, gamla badhuset och tingshuset.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenKonstLotta Robertsson HarénMedborgarförslagMichael KarlssonMiljöpartietPolitikÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.