Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Hedman gick från stjärna till skamfläck – föreläser om vägen tillbaka

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Tidigare landslagsmålvakten Magnus Hedman föreläser om sitt liv.
Tidigare landslagsmålvakten Magnus Hedman föreläser om sitt liv. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Magnus Hedman var Sveriges bästa fotbollsmålvakt, en hyllad stjärna som spelade de stora matcherna. Sedan tog drogerna över hans liv och han hamnade på löpsedel efter löpsedel av helt fel anledningar. Nu är han på en bra plats i livet och föreläser om personlig utveckling. På måndag kommer han till Bengtsfors.

– Det handlar egentligen om att få dem som lyssnar att få insikt och ett annat perspektiv för att själva gå framåt, säger 50-åringen.

2007 avslutade Magnus Hedman en lång fotbollskarriär där han tillhörde den absoluta toppen. VM-brons med Sverige 1994, ytterligare två EM och ett VM för Sverige. Och så Guldbollen 2000.

Ganska strax efter att han la handskarna på hyllan blev han erbjuden amfetamin för första gången, för att ”piggna till”.

Magnus Hedman gjorde 58 landskamper för Sverige och var med och vann brons i VM 1994.
Magnus Hedman gjorde 58 landskamper för Sverige och var med och vann brons i VM 1994. Foto: Jessica Gow

Det blev början på en kaotisk tid där han utvecklade ett drogberoende, dömdes för sexköp och dopingbrott, såg sitt äktenskap gå i kras och vänner gå förlorade. Han fick sparken från jobbet som expertkommentator på TV4 och led av depression och självmordstankar.

Nyårsdagen 2011 fick det vara nog. Efter att ha hamnat på löpsedel efter löpsedel under en längre tid kände han inte längre igen sig själv. Det här var inte den person han ville vara.

Med tiden kom han att ordna upp sitt liv och är nu på en bättre plats både privat och yrkesmässigt.

– Det tog några år, men jag är på en fantastisk plats i livet och karriären. Jag har en bra träningsdos och äter bra, säger han till Dalslänningen.

Det förflutna gör sig ständigt påmint, men inte på ett negativt sätt, menar han.

Numera jobbar Magnus Hedman som mental coach till fotbollsspelare, företagsledare och artister.
Numera jobbar Magnus Hedman som mental coach till fotbollsspelare, företagsledare och artister. Foto: Staffan Claesson/TT

– Det är snarare att jag lärt mig av det och kan titta tillbaka på det med andra ögon. Vi har alla ett förflutet som vi kanske inte är så stolta över, saker vi upplevt i vår barndom. Det som stoppar många från att gå vidare är att de ha fel förhållningssätt och lever för mycket i det förflutna. Det gäller att hitta ett sätt att hantera det på, hur man pratar till sig själv, säger Magnus Hedman.

Det handlar om att bryta gamla rutiner och fylla på med nya.

– Mycket av det vi gör i vårt sinne byggs på vanor. Bryter vi inte dem, med nya mönster, kan man falla tillbaka i gamla vanor, säger han.

Sadlat om till mental coach

Magnus Hedman har sadlat om från fotbollsagent till mental coach, men föreläser också om sitt liv och om personlig utveckling. På måndag kommer han till Bengtsfors.

– Det kommer handla mycket om personlig utveckling. Det är mitt jobb idag och jag har min livshistoria som jag delar med mig av. Det handlar egentligen om att få dem som lyssnar att få insikt, ett annat perspektiv för att själva gå framåt.

Men också om psykisk ohälsa och hur man skyddar sig från mediabruset.

Magnus Hedman tog mycket inspiration från José Mourinho. Här presenteras han 33 år gammal som ny Chelseaspelare den 17 november 2006.
Magnus Hedman tog mycket inspiration från José Mourinho. Här presenteras han 33 år gammal som ny Chelseaspelare den 17 november 2006. Foto: TOM HEVEZI

– Den psykiska ohälsan breder ut sig, så en del av det jag kommer prata om är hur vi skyddar oss från allt brus och hur kan vi se till att vi i alla fall har goda möjligheter att vara i kontroll och inte hamna i dess våld. Hur man kan stanna upp och tänka annorlunda.

Jobbar med proffs

Hans nisch är att arbeta med högpresterande individer. Politiker, artister, fotbollsspelare, företagsledare. Han har jobbat med utlandsproffs som Isak Hien, Victor Edvardsen och Victor Asoro.

– De har alla fått bra utfall av det. Det visar att mental coachning funkar, säger Magnus Hedman.

Under tiden i engelska toppklubben Chelsea lärde han sig mycket om mental inställning av dåvarande tränaren José Mourinho, av många ansedd som en av världens bästa genom tiderna, som idag inspirerar honom i arbetet.

– Jag lärde mig vikten av det mentala. Han var väldigt tydlig med att ha en unik och specifik relation med varje individ. Då känner den sig sedd, hörd och uppskattad. Då är det också lättare att ställa kav. Många har inte färdigheterna att bygga en relation och få en människa att växa, säger han.

Det är många idrottsledare som saknar den egenskapen, menar han.

– Jag har träffat allsvenska tränare som sagt att det är bra att jag jobbar med spelarnas mentalitet, så de slipper ge sig in i det och koncentrera på fotbollen.

Fakta

Magnus Hedman

Ålder: 50 år

Bor: Huddinge

Familj: Flickvännen Karin Ahl, barnen Lancelot och Tristan (med Magdalena Graaf).

Meriter: 58 landskamper för Sverige, ett VM-brons 1994

Tidigare klubbar: AIK, Coventry City, Celtic, Chelsea och Ancona

Artikeltaggar

AIKAnconaBengtsforsCeltic FCCoventryDalslänningenFotbollJosé MourinhoMagnus HedmanPsykisk ohälsaSportTV4VM 1994Vård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.