Hoppa till huvudinnehållet

Församlingens nya kyrkoherde upptäcker Åmål: ”Har aldrig varit på bluesfesten”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Kerstin Almegård är sedan den 1 september kyrkoherde i Åmåls församling. Hon kommer närmast från domkyrkan i Karlstad. På söndag installeras hon i samband med högmässan i Åmåls kyrka.
Kerstin Almegård är sedan den 1 september kyrkoherde i Åmåls församling. Hon kommer närmast från domkyrkan i Karlstad. På söndag installeras hon i samband med högmässan i Åmåls kyrka. Foto: Sanna Stark

Den 1 september tog Kerstin Almegård över stafettpinnen som kyrkoherde efter Lotta Cohén. Hon upplever att hon redan har redan mött ett gott engagemang från kollegor och församlingsbor – och nu vill hon fortsätta jobba för att kyrkan ska vara en plats för alla.

– Åmål är en mysig stad som jag hört mycket gott om tidigare, säger hon.

Hon har knappt varit kyrkoherde i en månad men Kerstin Almegård tycks redan ha blivit varm i kläderna.

– Det har varit några intensiva veckor, men de har också varit väldigt bra. Jag har mött många kollegor och församlingsbor redan och jag upplever att det är en församling med väldigt god ordning, säger Kerstin Almegård.

Hon har noterat att företrädaren Lotta Cohén har lagt ned mycket arbete kring fastigheterna i församlingen. Bland annat är Åmåls församlingshem nyrenoverat, och likaså finns ett alldeles nybyggt församlingshem i Fröskog.

– Det finns väldigt många goda förutsättningar och jag känner ett fint engagemang från de olika kyrkorna i församlingen, säger nya kyrkoherden.

Senast från domkyrkan

58-åriga Kerstin Almegård kommer närmast från Karlstads pastorat. Där har hon sedan 2019 arbetat som domkyrkokaplan.

– Som domkyrkokaplan har man ett särskilt ansvar för domkyrkan som miljö. Det ska vara en miljö där alla kan komma, både för fest eller om man mår dåligt. Allra senast roddade jag med kungabesöket, säger hon.

Hon är född och uppvuxen på Värmlandsnäs och halva sitt vuxna liv har hon ägnat i Västerås, dit kärleken ledde henne efter prästvigningen i Karlstad 1992. I Västerås har hon bland annat haft flera olika prästtjänster.

Den 8 oktober installeras hon som kyrkoherde på högmässan i Åmåls kyrka.

– Jag har faktiskt varit kyrkoherde förut, så vissa misstag vet jag att jag inte behöver göra om, säger hon och skrattar.

Hört om bluesfesten

Kerstin Almegård bor förvisso kvar i Karlstad, men intrycket av Åmål som stad är hittills gott.

– Jag har inte varit här så mycket tidigare, jag har till exempel aldrig varit på bluesfesten. Men Åmål är en mysig stad som jag hört mycket gott om. Vi har haft körer från Åmål i domkyrkan och de har varit fantastiskt duktiga. Likaså har till exempel biskopen pratat så gott om Åmåls församling när han har varit här på besök, säger Kerstin Almegård.

”Vill förmedla hopp”

Som kyrkoherde, chef över en församling, medför bland annat en hel del personalansvar.

– Precis som Lotta Cohén sa, så är man ingenting utan sina medarbetare. Åmåls församling är en fin församling med ett bra arbetslag, många barn och familjer och många körer. Församlingen hade till exempel en väldigt fin mässa på Ljusfesten, den är verkligen en del av händelserna i Åmål, säger Kerstin Almegård.

Åmåls församling är engagerad i stadens händelser, menar nya kyrkoherden Kerstin Almegård.
Åmåls församling är engagerad i stadens händelser, menar nya kyrkoherden Kerstin Almegård. Foto: Sanna Stark

Kyrkan är en viktig faktor i många människors liv, menar nya kyrkoherden.

– Vi vill förmedla hopp, det behöver vi mer än någonsin. Kyrkan ska vara en plats för att hämta kraft och där man bara får vara och må gott. Och så ska den fortsätta vara en samarbetspartner med andra aktörer i kommunen, säger Kerstin Almegård.

– Jag ser verkligen fram emot att vara här i Åmål.

Lotta Cohén går i pension – ny kyrkoherde börjar i höst
På söndag är det installation av Kerstin Almegård på högmässan i Åmåls kyrka.
På söndag är det installation av Kerstin Almegård på högmässan i Åmåls kyrka. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

Etik och religionFörsamlingarKarlstadKarlstads pastoratLotta CohénMänskligtSamhälleVärmlandsnäsÅmålÅmåls församlingÅmåls kyrka

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.