Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls IBK börjar om i femman: ”Fortfarande hårt jobb för varandra som gäller”

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Åmåls IBK siktar på att vinna sin division 5-serie i år. Lagkapten Niklas Sandelius och främste målskytten Hugo Rosén blir två viktiga kuggar under årets säsong och är redo för fredagens seriepremiär hemma mot Säffle SK U.
Åmåls IBK siktar på att vinna sin division 5-serie i år. Lagkapten Niklas Sandelius och främste målskytten Hugo Rosén blir två viktiga kuggar under årets säsong och är redo för fredagens seriepremiär hemma mot Säffle SK U. Foto: Roger Pettersson

I början av augusti meddelande Åmåls IBK att klubben drar sig ur seriespelet i division 2. Det innebär att laget då måste börja om längst ner – i femman.

– Vi vill börja på något nytt i år, säger lagkapten Niklas Sandelius.

Femman är den lägsta nivån i innebandy. Åmåls IBK har i år två lag på den nivån, ett A-lag med sju–åtta spelare från fjolårssäsongen i division 2 som valt att stanna kvar i klubben, och ett U-lag som spelarna i de båda lagen lite skämtsamt kallar för ”gubblaget”, med en hög medelålder.

I det yngre A-laget har eminente målvakten Jonathan Skogström valt att stanna i klubben och han får hjälp av backarna Adam Hjertén, Noah Sandin och Emil Linder precis som i seriespelet i division 2 förra säsongen.

Offensivt märks Hugo Karlsson samt målfarlige Hugo Rosén och Mattheus Thorin, som också valt börja om från början med Åmåls IBK. Hugo Rosén, som både har målsinne och ett vasst skott, har fått anbud från ett Karlstadlag i division 2 inför höstsäsongen.

”Givet att stanna”

– Men jag känner inte att har jag lust att lägga massa tid på resor till och från träningar och matcher. För mig var det rätt givet att stanna i Åmåls IBK. Vi satsar på att gå direkt upp i fyran och jag tycker vi har en bra nivå på träningarna, säger Hugo Rosén.

Någon uttalad tränare eller coach har inte Åmåls IBK inför årets säsong. Marcus Bertilsson, som i fjol spelade i klubbens U-lag, kallar sig träningsansvarig för laget som på pappret har stommen att kunna springa hem serien enkelt.

Åmåls IBK:s duktige målvakt Jonathan Skogström flankeras av backarna Noah Sandin, till vänster, och Adam Hjertén. Det spelade alla för laget i division 2 Värmland den senaste säsongen och har också valt att stanna i klubben.
Åmåls IBK:s duktige målvakt Jonathan Skogström flankeras av backarna Noah Sandin, till vänster, och Adam Hjertén. Det spelade alla för laget i division 2 Värmland den senaste säsongen och har också valt att stanna i klubben. Foto: Roger Pettersson

– Coacha och ta ut laget för någon annan göra. Jag vill fokusera på att vara en av spelarna i laget, säger Marcus Bertilson.

Niklas Sandelius var lagkapten för Åmåls IBK i division 2 den senaste säsongen. Han får av allt att döma fortsätta att bära kaptensbindeln. Han spelade i fjol på backposition, men kan i år få en mer offensiv position i laget.

Att ta steget ner i femman var för klubben oundvikligt när en handfull spelare som studerar i Karlstad tackade nej till fortsatt spel.

”Svårt att veta”

– Jag har aldrig spelat mot ett division 5-lag, så det är svårt att veta hur bra eller dåligt motstånd vi kommer möta. Men ska vi vinna serien är det fortfarande hårt jobb för varandra som gäller, säger Sandelius.

– Det är jätteroligt att så pass många ändå har valt att stanna kvar i klubben. Men jag vill fokusera mer på hur vi utvecklas som lag än att titta på tabellen.

Åmåls IBK inleder seriespelet i division 5 Värmland central på fredag och då blir det lite av ett derby direkt när Säffle SK:s U-lag kommer på besök.

– Jag känner bara till någon enstaka spelare hos dem och det är väldigt svårt att bedöma slagstyrkan hos de andra lagen i serien, säger Hugo Rosén, som får ses som favorit att vinna skytteligan i Åmåls IBK:s division 5-serie.

Marcus Bertilson är träningsansvarig för Åmåls IBK den här säsongen.
Marcus Bertilson är träningsansvarig för Åmåls IBK den här säsongen. Foto: Roger Pettersson
Niklas Sandelius, Hugo Karlsson och Hugo Rosén är tre av Åmåls IBK:s offensiva vapen som valt att börja om med klubben i division 5.
Niklas Sandelius, Hugo Karlsson och Hugo Rosén är tre av Åmåls IBK:s offensiva vapen som valt att börja om med klubben i division 5. Foto: Roger Pettersson
Marcus Bertilson, Filip Lindstedt och Anton Bergmark spelade under fjolårets i Åmåls IBK:s U-lag.
Marcus Bertilson, Filip Lindstedt och Anton Bergmark spelade under fjolårets i Åmåls IBK:s U-lag. Foto: Roger Pettersson
Sebastian Fredriksson, Mio Thorin, Tommy Edvinsson och Jens Olsson är uppflyttade från U-laget.
Sebastian Fredriksson, Mio Thorin, Tommy Edvinsson och Jens Olsson är uppflyttade från U-laget. Foto: Roger Pettersson
Försvararen Noah Sandin på en av Åmåls IBK:s sista träningar inför seriestarten.
Försvararen Noah Sandin på en av Åmåls IBK:s sista träningar inför seriestarten. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Hugo RosénInnebandyJonathan SkogströmKarlstadSäffle SKTräningVärmlands länÅmåls IBK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.