Hoppa till huvudinnehållet

Efter protesten – Tösse tilldöms seger mot Bengtsfors: ”Var väl väntat”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Bengtsfors IF fråntas segern. Joel Ljung, ordförande (vänster) tycker att det är horribelt. Tössetränaren Hasse Blixt å andra sidan, är nöjd med utfallet.
Bengtsfors IF fråntas segern. Joel Ljung, ordförande (vänster) tycker att det är horribelt. Tössetränaren Hasse Blixt å andra sidan, är nöjd med utfallet.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet från Dalslands fotbollsförbunds disciplinutskott: Tösse IF tilldelas seger med 3–0 mot Bengtsfors IF. Detta sedan BIF använt en spelare som inte fanns med i laguppställningen.

– Beslutet var väl väntat. Annars kan man mixtra med spelare hur som helst, säger TIF:s tränare Hasse Blixt.

Efter helgens avslutande seriematch i division 5 mellan Bengtsfors IF och Tösse IF, som hemmalaget vann med 5–4, lämnade det förlorande laget in en protest då Bengtsfors IF:s Dylan Diaz inte stod med i laguppställningen. Han gjorde dessutom mål i matchen, vilket får anses som matchavgörande.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet från Dalslands fotbollsförbunds disciplinutskott. Bengtsfors IF fråntas tre poäng och istället tilldelas Tösse IF en 3–0-seger. Därmed slutar Bengtsfors IF femma istället för fyra i tabellen.

– Det är ett horribelt agerande från disciplinutskottet. Vi har inte gjort det med avsikt. Han är inte avstängd eller något, det är ett knapptryck vi har missat. Och vi har tre domare som dragit igång en match med tio man i startelvan, säger Bengtsfors IF:s ordförande Joel Ljung.

– Vi klandrar inte Tösse IF, de har bara lämnat en protest, även om det är i överkant. De har all rätt att göra det. Men vi blir hårt straffade, och det är en jättetråkig väg att gå. Det här kommer bara att fortsätta, säger Joel Ljung.

Ska överklaga

Bengtsfors IF kommer att överklaga beslutet, vilket man nu har tre dagar på sig att göra.

– Vi måste sätta ner foten. Rent regelmässigt har vi gjort fel, det är inget snack, men det måste finnas rimliga gränser. Vi jobbar 110 procent ideellt för att ta sån här skit. Det tar ju musten ur en, säger Joel Ljung.

Tösse IF tilldelas alltså tre poäng, vilket gör att man slutar trea i division 5-tabellen istället för femma.

– Det var väl väntat. Annars kan man mixtra med spelare hur som helst, säger tränaren Hasse Blixt.

Är detta ett rättvist straff tycker du?

– Ja, det gör jag ju. De har godkänt det till domaren att laguppställningen är riktig och sedan upptäckte jag felet när matchen redan hade börjat.

Gör det här någon skillnad för er?

– Inte direkt, men det är väl alltid roligare att komma trea än femma.

I beslutet står att läsa följande:

”Tillämpliga bestämmelser: Om spelaren är obehörig endast till följd av ett administrativt misstag, bestående i exempelvis föreningens underlåtenhet att anteckna spelaren på spelarförteckningen ska fastställande av resultatet 0–3 ersättas med ålagd straffavgift om högst 25 000 kronor”.

”Bedömning: Disciplinutskottet konstaterar att Bengtsfors IF inte får anses ha gjort ett administrativt misstag och att matchen ska sluta med 0–3 i Tösse IF:s favör”.

Anser ni att Bengtsfors IF utelämnat spelaren ur startelvan med flit?

– Jag säger inte att de har gjort det med mening, men de har gjort det med vetskap om att de kan förlora matchen. Vi måste hålla en klar linje, annars kan det spåra ur fullständigt. Vi har befattat det som att de spelade med en obehörig spelare, alltså har de dömts till 0–3, säger Lennart Svensson, ordförande i disciplinutskottet.

Bengtsfors IF menar att det här visst rör sig om ett administrativt misstag?

– Han var i alla fall inte anmäld. Man kan kalla det vad man vill, men så säger reglerna. Det är snårigt, det tycker vi också, men vi anser inte att det är det i detta fallet. Vi är helt överens det. Men jag har inte läst regelboken så jag kan inte förklara mer än så, säger Lennart Svensson.

Artikeltaggar

Bengtsfors IFDalslandFotbollHasse BlixtJoel LjungLennart SvenssonTösse IFÖverklaganden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.