Hoppa till huvudinnehållet

Nämnd går back med 27,7 miljoner kronor – extern aktör utreder läckaget

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmåls minoritetsstyre vill ta reda på varför välfärds- och arbetsmarknadsnämnden läcker så mycket pengar.
Åmåls minoritetsstyre vill ta reda på varför välfärds- och arbetsmarknadsnämnden läcker så mycket pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åmåls kommun går mot ett jätteunderskott, som mest beror på skenande utgifter inom välfärds- och arbetsmarknadsnämndens domäner.

För att minska läckaget har minoritetsstyret beslutat att en extern aktör ska genomlysa verksamheten.

Åmål såg i augusti ut att gå minus med 17,8 miljoner kronor när 2023 läggs till handlingarna. Det kan jämföras med budget, där kommunen väntades göra ett överskott på 9,5 miljoner kronor.

Flera nämnder bidrar till nedgången. Men allra rödast lyser siffrorna för välfärds- och arbetsmarknadsnämnden. Enbart den nämndens resultat prognostiseras bli minus 27,7 miljoner kronor, ungefär lika mycket som hela kommunen väntas backa med mot budget.

Ser över arbetssätt

Med anledning av ovanstående vill Åmåls borgerliga Allians att en extern aktör tas in för att genomlysa välfärds- och arbetsmarknadsnämnden. Målsättningen med detta är att undersöka om gällande processer och arbetssätt är optimerade. Kanske kan de göras mer kostnadseffektiva, utan att ge avkall på lagstadgade krav?

Välfärds- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Camilla Ackerblad (M) tog upp frågan i ett initiativärende. Nämnden ställer sig bakom förslaget, med tillägget att aktören löpande ska informera om uppdraget.

Sedan har kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) fattat ett delegationsbeslut. Kostnaden ser ut att tas från kommunstyrelsens pott för oförutsedda utgifter.

Minus för två till

Två andra nämnder som väntas gå med underskott är kultur- och utbildningsnämnden (–7,1 miljoner kronor) samt kommunstyrelsen (–1 miljon kronor).

Finansförvaltningen prognostiserar samtidigt ett ordentligt överskott (+8,6 miljoner kronor).

Övriga nämnder ligger i fas med budget.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKommunstyrelsenNämnderPolitikVälfärdÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.