Hoppa till huvudinnehållet

Majoriteten tvärvänder – vill behålla jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn

Publicerad:
Reporter Robin Wramsjö
Robin Wramsjö
robin.wramsjo@nwt.se
Region Värmland blöder ekonomiskt, och sparar in på många områden.
Region Värmland blöder ekonomiskt, och sparar in på många områden. Foto: Håkan Strandman

Region Värmlands sparpaket innefattade en nedläggning av jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert hade skrivit under förslaget, och stor kritik följde från bland andra oppositionsrådet Stina Höök (M).

Nu har majoriteten (S+C+V) ångrat sig, och väljer att gå emot förslaget istället.

I slutet av augusti presenterade Region Värmland ett förslag på ett sparpaket värt lite mer än 160 miljoner kronor. Tjänstemannaorganisationen låg bakom förslaget, som skrivits under av hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.

Förslaget innefattade bland annat att jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn skulle läggas ned och samlokaliseras med Arvika respektive Karlstad. En åtgärd som beräknades spara 800 000 kronor årligen.

Daniel Schützer (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, menade att de ville att förslaget skulle göra så lite ont som möjligt, men att det inte var helt smärtfritt. Han förklarade vidare att jourcentralerna har få patienter – knappt tio per dag i Säffle och drygt tio i Kristinehamn – och menar därmed att läkarna gör större nytta på vårdcentralerna.

– Det kommer behövas. I hela det där jobbet som nu ska göras handlar det mycket om att gasa på vissa ställen och bromsa på andra ställen.

En kritikstorm med protester från många håll följde, inte minst från oppositionsrådet Stina Höök (M), som bland annat ansåg att den ekonomiska nyttan var oklar.

– I en sån här fråga blir det väldigt tydligt att majoriteten inte tänker på att det ska vara möjligt att bo, verka och leva i hela Värmland, sa hon till NWT i augusti.

Daniel Schützer (S) menar att de har lyssnat till missnöjet som skapades efter att förslaget presenterades, och omvärderat sitt beslut.
Daniel Schützer (S) menar att de har lyssnat till missnöjet som skapades efter att förslaget presenterades, och omvärderat sitt beslut. Foto: Lisa Olaison

Med anledning av oron som förslagen orsakat kände sig inte hälso- och sjukvårdsnämnden manade att ta ett beslut om jourcentralerna under sitt sammanträde i september. Istället sköts det upp.

Nu, en månad senare, väljer majoriteten att göra en helomvändning och ställer sig emot förslaget och behåller jourcentralerna.

– Det blev ganska stora protester mot det här förslaget. Så när vi har tittat på det igen så känner vi att den upplevda tryggheten hos de som bor i områdena väger tyngst. Det i kombination med en god dialog med våra partikamrater, säger Daniel Schützer om deras omvärdering av beslutet.

Efter att ärendet återremitteras kommer det tillbaka till hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott i slutet av oktober för vidare beslut i nämnden i november.

Artikeltaggar

BeslutDaniel SchützerKarlstadKommunstyrelsenKristinehamnLena GjevertModeraternaNämnderPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaStina HöökSäffleVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.