Hoppa till huvudinnehållet

PREMIÄR: Grilla korv med kompisarna – lika viktigt som att skjuta älg

Publicerad:
Jan Lorentsson
jan.lorentsson@provinstidningen.se
Grilla korv med jaktkompisarna – det är lika viktigt som att skjuta älg, säger många.
Grilla korv med jaktkompisarna – det är lika viktigt som att skjuta älg, säger många. Foto: Jan Lorentsson

Bolets jaktlag i Ånimskog, ett par mil söder om Åmål, har ingen panik om de inte hittar älg i skogen. Jakten är ett trevligt sätt att träffa kompisar, och inte minst grilla korv.

Årets jakt är speciell för det lilla laget, eftersom åldermannen Lasse Andrén kanske gör sin sista jakt.

– Åldern tar ut sin rätt, säger Lars-Erik ”Lasse” Andrén vid den lilla elden på parkeringen ovanför Furusjöns badplats.

Han menar att det blir lite svårare med balans och ork. Men lagkompisarna har gott om förslag på saker han skulle kunna göra om han nu inte orkar med jakten i skogen.

Främre raden, Mats Lundin, Lasse Andrén, Elias Olsson och Jan Olsson. Bakre raden Torbjörn Lundin, Andreas Olsson, Erik Bernhardsson och Martin Nyström.
Främre raden, Mats Lundin, Lasse Andrén, Elias Olsson och Jan Olsson. Bakre raden Torbjörn Lundin, Andreas Olsson, Erik Bernhardsson och Martin Nyström. Foto: Jan Lorentsson

Lasse Andrén berättar att han har jagat älg i över 30 år. Han gillar Bolets jaktlag.

– Det är väldigt fin gemenskap.

– Men den finaste jakten tycker jag är rådjursjakt med drivande hund. Fast det är klart, älgjakt är också väldigt roligt.

Det är söndag förmiddag den 8 oktober, älgjaktspremiär i Västra Götaland. Bolets jaktlag, som ingår i Östra Skogsdals älgskötselområde, har haft sin första såt. Inget skjutet men en av deltagarna, Torbjörn Lundin, såg en ganska stor tjur på håll.

Torbjörn Lundin och Martin Nyström resonerar kring det första drevet. Torbjörn såg en tjur, men den sprang iväg norrut, från lagets jaktmarker. Den hade de i och för sig inte fått skjuta ändå, eftersom årets regler är att de ska spara vuxna och i  första hand skjuta kalvar.
Torbjörn Lundin och Martin Nyström resonerar kring det första drevet. Torbjörn såg en tjur, men den sprang iväg norrut, från lagets jaktmarker. Den hade de i och för sig inte fått skjuta ändå, eftersom årets regler är att de ska spara vuxna och i första hand skjuta kalvar. Foto: Jan Lorentsson

– Snarare var det närmare tolv än åtta taggar, men det var långt håll så säker kan jag inte vara.

Först kalv

Laget har licens på en vuxen och obegränsat med kalvar, men de måste börja med kalv innan de får skjuta någon vuxen. Tanken är att de vuxna tjurarna och korna är fruktbara och ser till att älgstammen ökar. Det tar flera år innan en kalv blir produktiv.

För Boletlagets del är det inget måste att jaga.

– Finns det ingen älg i skogen så jagar vi inte, säger jaktledaren Jan Olsson. Vi får bedöma hur mycket älg det är.

Under korvgrillningen bestämde laget vilka som ska driva och vilka som ska skjuta. Och sedan lottades passen ut till skyttarna, av jaktledaren Jan Olsson.
Under korvgrillningen bestämde laget vilka som ska driva och vilka som ska skjuta. Och sedan lottades passen ut till skyttarna, av jaktledaren Jan Olsson. Foto: Jan Lorentsson

Under söndagen skulle de dock jaga vidare, troligen även på måndagen.

Laget har utspridda marker som är ganska små. Det är orsaken till att de inte jagar med hund utan låter några drevkarlar gå ut och så att säga sätta fart på eventuella älgar i markerna, och hoppas att de drar sig mot skyttelinjen.

– Nästa såt blir i Bolet, och sedan Forsnäs uppe i Tydje, säger Jan Olsson.

Erbjuder sig driva

Under tiden jägarna äter grillad korv och dricker kokkaffe, gör de upp om vilka som ska driva. De behövde inte lotta om just detta eftersom det fanns några frivilliga. Mats Lundin erbjöd sig att gå med Torbjörn Lundins labrador Fläcken, så att Torbjörn också får sitta på pass.

Jaktlagsledaren Jan Olsson och veteranen Lars-Erik Andrén.
Jaktlagsledaren Jan Olsson och veteranen Lars-Erik Andrén. Foto: Jan Lorentsson

Strax innan laget bryter upp för att ta bilarna söderut till Bolet, kommer en tysk man med familj och frågar om älgjakten. Först vill han förstås veta om det är säkert att vandra i naturreservatet vid Lilla Bräcke.

Det är det, jaktlaget ska ju jaga flera kilometer därifrån nu.

Ingen jakthund, men glad i jägare. Labradoren Fläcken är ivrigast på varje drev, och lyckades också fjäska till sig lite grillad korv.
Ingen jakthund, men glad i jägare. Labradoren Fläcken är ivrigast på varje drev, och lyckades också fjäska till sig lite grillad korv. Foto: Jan Lorentsson

Sedan frågar han, på uppdrag av ett av barnen, hur jägarna orkar få med sig en älg ur skogen när de har skjutit en.

– Vi tar ut den med traktor, svarar jägarna.

Den tyska familjen hade sett en stor älgtjur med rejäl krona på huvudet från bilen för några dagar sedan. Det där med älg är speciellt, när det gäller Sverige.

Dags att dra vidare mot nästa såt, i Bolet, några kilometer söder om Furusjön, ner mot Ånimmens östra strand.
Dags att dra vidare mot nästa såt, i Bolet, några kilometer söder om Furusjön, ner mot Ånimmens östra strand. Foto: Jan Lorentsson

Yngst i jaktlaget är Elias Olsson, 14, som följer med pappa Andreas. Även farfar Jan är med i laget. Elias har inte jaktlicens ännu, men gillar både jakt och fiske. Precis som pappa.

– Det är ganska roligt, säger Elias.

– Det är gott att komma ut i skogen, säger Andreas.

Och så drar gänget i väg i sina bilar. Vi får se om det blir någon jaktlycka den här gången.

Årets älgjakt är igång.
Årets älgjakt är igång. Foto: Jan Lorentsson

Artikeltaggar

Djur och naturFurusjönLilla BräckeSkogTydjeÅnimmenÅnimskogÄlgjakt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.