Hoppa till huvudinnehållet

PÅ PLATS I SKOGEN: Oscar brinner för jakt och vilt – sköt sin första älg som 15-åring

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Oscar Håfström har varit med på älgjakten så länge han kan minnas.
Oscar Håfström har varit med på älgjakten så länge han kan minnas. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När älgjakten i Solviks jaktlag i Laxarby drog igång var 18-årige Oscar Håfström på plats. Med ett brinnande intresse för jakt har han varit med sin pappa på älgjakt så länge han kan minnas. Numera kör han för egen maskin och framtidsplanen är klar.

Till brasan i Solvik droppar den ena jägaren efter den andra in på måndagsmorgonen. Dimman ligger tät och det är ett par minusgrader.

Det är dag två för jaktlaget och jaktledare är Kaj Westerbacka. Två vuxna och ett fritt antal kalvar får fällas men första dagen blev det noll. Däremot såg de älg och älgspår och jagade dessutom iväg några vildsvin.

Mitt bland alla mer erfarna jaktentusiaster står Oscar Håfström från Kråkviken, dricker kaffe och förbereder sig för dagens strapatser.

– Det roligaste är att gå som hundförare, att se hundarna göra ett bra arbete. Sedan är det roligt att samlas och jaga ihop.

Älgjaktlaget samlas vid brasan i Solvik och jaktledare är Kaj Westerbacka, sittande.
Älgjaktlaget samlas vid brasan i Solvik och jaktledare är Kaj Westerbacka, sittande. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det tycker Oscar Håfström är tjusningen med jakten. Familjen har en jämthund, Frode, men han är inte med i Solvik den här dagen utan är med pappa Johan och jagar i Harnäs, Sillerud.

– Vi har den ihop, säger han.

Jakt- och viltvårdsprogram

Oscar Håfström har hunnit fälla en rad djur sedan han sköt sin första älg som 15-åring. Han jagar det mesta, räv, rådjur och vildsvin.

– Om det finns älgar kvar i Harnäs ska jag jaga där också, sen ska jag åka till några kompisar i Laxå och jaga torsdag, fredag och lördag.

Ett höstlov fullt av jakt med andra ord för 18-åringen som nu går tredje och sista året på Forshagaakademins jakt- och viltvårdsprogram.

– Det är jättebra där, jag trivs.

Viltmästare

Efter studenten tänker Oscar Håfström utbilda sig till viltmästare.

– Jag kommer att vara jaktelev i tre och ett halvt år. Första sex månaderna är det praktik och jag ska vara på ett säteri utanför Bålsta. Vi kommer att vara på tre olika ställen under utbildningen.

Som färdigutbildad viltmästare kan han sedan få jobb på något gods och sköta om viltstammen. Oscar Håfström är inte främmande att flytta på sig var än i Sverige det blir.

När alla jägare fått sina pass utdelade av jaktledaren samt platserna där de tre hundarna ska släppas skingras laget vid åttasnåret. Dagsljuset kommer och dimman börjar ge med sig.

Oscar Håfström jagar hela höstlovet.
Oscar Håfström jagar hela höstlovet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Djur och naturForshagaakademinHusdjurLaxarbyLaxåSolvikÄlgjakt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.