Hoppa till huvudinnehållet

Anbudsräkning på E45 mellan Åmål och Tösse – byggplanen klarnar i december

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Vissa förberedelser har gjorts inför ombyggnaden av E45 mellan Åmål och Tösse, som nu ser ut att starta till våren.
Vissa förberedelser har gjorts inför ombyggnaden av E45 mellan Åmål och Tösse, som nu ser ut att starta till våren. Foto: Fredrik Tacacho

Den kraftigt försenade ombyggnaden av E45 mellan Åmål och Tösse är planerad att återupptas efter årsskiftet – om någon är villig att ta sig an uppdraget till rätt pris.

– Det finns alltid en risk att vi inte får in några anbud, säger Kristin Blomqvist, tillförordnad projektledare Trafikverket.

2017 färdigställdes första byggetappen som innebar att E45 mellan Ånimskog och Tösse, ett tidigare smalt och farligt vägavsnitt, blev mötesfritt. Tanken var att etapp två skulle ta vid nästan direkt. Men starten fick skjutas på framtiden när det visade sig att projektet saknade nödvändiga medel.

Sakta men säkert börjar projektet nu återupptas. Under 2022 hölls bland annat informationsmöte i Tösse bygdegård och skog avverkades utmed vägsträckan.

Två månader kvar

Under våren 2023 aviserade Trafikverket omtag för etapp två med preliminär byggstart våren 2024. Dessförinnan ska anbudsräkning av totalentreprenad genomföras. Anbudsperioden är inledd och avslutas 15 december.

– Efter anbudsperioden följer ett antal utvärderingar och granskningar, först därefter kan vi fatta beslut om tilldelning, säger Kristin Blomqvist, tillförordnad projektledare Trafikverket.

Blomqvist fortsätter:

– Produktionsbesked inleds med detaljprojektering då det är en totalentreprenad. Exakt dag för en fysisk byggstart kommer klarna när stormöte med tilldelad entreprenör har hållits.

Finns det något och i så fall vad som talar emot byggstart i vår?

– Det finns alltid en risk att vi inte får in några anbud, samt att anbuden är för höga eller att anbudsgivarna inte klarar de kontroller och granskningar som krävs för det aktuella projektet.

Ny led parallellt

I samband med ombyggnaden av E45 mellan Åmål och Tösse ska det även byggas en helt ny gång- och cykelväg på sträckan. Syftet är att öka säkerheten bland oskyddade trafikanter.

Trafikverket ser också till att ta bort potentiellt farliga hinder utefter E45, som stolpar, träd, och utstickande bergsklackar.

Artikeltaggar

ArbeteE45EntreprenörskapGranskningarGång- och cykelvägTrafikTrafikanterTrafikverketTösseÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.