Hoppa till huvudinnehållet

Torbjörn Jansson avslutar sin karriär – en hedersman har kört klart

Publicerad:
Björn Martinsson
redaktion@dalslanningen.se
Systern Birgitta och mamma Alice när man firade Torbjörn Janssons 4000-tusende seger i Årjäng. I lördags körde han sitt sista lopp i Europaderbyt på Solvalla.
Systern Birgitta och mamma Alice när man firade Torbjörn Janssons 4000-tusende seger i Årjäng. I lördags körde han sitt sista lopp i Europaderbyt på Solvalla. Foto: Björn Martinsson

Alla sagor har sitt slut och nu är det färdigtävlat för Dalalandssonen Torbjörn Jansson, detta i en ålder av 69 år. I lördags på Solvalla körde han sitt sista lopp och detta i samband med den stora Kriteriehelgen.

Torbjörn Jansson från Ånimskog började hos pappa, travtränaren Torsten Jansson, innan han begav sig till Solvalla och var lärling hos bland annat Gunnar Nordin. 1980 tog Torbjörn Jansson ut sin proffslicens och sedan har det rullat på i raskt takt.

Torbjörn är unik i Sverige då han är den ende som vunnit på samtliga svenska travbanor. Men lördagens uppsittning bakom Bedazzled Sox i Europaderbyt på Solvalla i lördags blev hans sista som kusk.

– Jag bestämde mig för några veckor sedan att den här helgen skulle bli den sista. Förr eller senare var jag tvungen att ta det här beslutet. Jag är 69 år och det är helt enkelt dags. Konstigare än så är det inte, säger Jansson till Travronden.

Totalt blev det 4 713 segrar i karriären och den sista i karriären kom förra helgen i Årjäng med amatörtränade Puer da Vincit. Torbjörns första seger kom också i Årjäng då han segrade med familjehästen Way som tränades av pappa Torsten och detta var för 50 år sedan.

Med i Tusenklubben

1990 vann Torbjörn Jansson sitt 1000:e lopp som kusk och klev in i Tusenklubben och han är även med i Tusenklubben som tränare då hästar i hans regi vunnit 1 527 lopp.

2018 valdes Torbjörn Jansson in i Hall Of Fame och samma år blev han också vid Hästgalan utnämnd till Travets Hederambassadör.

Torbjörn Jansson har under sin karriär vunnit nästan allt som går att vinna dels i Sverige och många flotta segrar i utlandet och bland annat VM-loppet i USA med Meadow Road.

– Segern i Elitloppet med Meadow Road 1985 på min hemmabana Solvalla är svårslagen, säger Torbjörn Jansson.

Torbjörn Jansson, till vänster, valdes in i travets Hall Of Fame 2018. Här tillsammans med Berndt Lindstedt och Stig H Johansson som också är med i Hall of Fame.
Torbjörn Jansson, till vänster, valdes in i travets Hall Of Fame 2018. Här tillsammans med Berndt Lindstedt och Stig H Johansson som också är med i Hall of Fame. Foto: Björn Martinsson

Artikeltaggar

KarriärSolvallaTorbjörn JanssonTravUSAÅrjäng

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.