Hoppa till huvudinnehållet

Välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen måste spara: Detta riskerar att hända

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Yttre hemtjänst riskerar att tas bort när välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen måste spara. GENREBILD.
Yttre hemtjänst riskerar att tas bort när välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen måste spara. GENREBILD. Foto: Christine Olsson/TT

Åmåls borgerliga minoritetsstyre har avsatt 3,8 miljoner kronor mindre till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i nästa års budget. Med anledning av detta har förvaltningen gjort egna risk- och konsekvensanalyser av vad som skulle kunna hända om personal eller tjänster tas bort.

Procentuellt sett slår besparingarna lika hårt mot kultur- och utbildningsnämnden. Men i kronor räknat tappar ändå välfärds- och arbetsmarknadsnämnden mer, från 408 779 000 kronor till 405 000 000 kronor.

Hur besparingen görs är upp till nämnden. Flera alternativ har bollats internt, framgår av den risk- och konsekvensanalys som tjänstepersoner lagt fram.

Minskar genom pension

Ett förslag gällande verksamheten förvaltning, stab och bistånd går ut på att minska bemanningen med en handläggartjänst. Besparingen skulle ske genom pensionsavgång och ge en besparing på 650 000 kronor. Detta anses emellertid vara förenat med vissa risker, som ökad belastning på kvarvarande handläggare och ökade kostnader för utskrivningsklara då färre handläggare ska administrera processerna.

Kan bryta mot lagen

Inom verksamheten arbete och vuxnas lärande är huvudförslaget borttagande av yttre hemtjänst. En potentiell besparing på 400 000 kronor.

Yttre hemtjänst har länge funnits som en möjlighet för äldre personer eller personer med funktionshinder som behöver hjälp med till exempel gräsklippning eller snöröjning. Tjänsten utförs av arbetsmarknadsenheten, vilket innebär att kostnaderna kan hållas nere.

Ett argument för avveckling av yttre hemtjänst är antalet kunder hela tiden växer och att verksamheten snart inte längre kan hanteras som arbetsmarknadspolitisk insats. Tjänsten kan även anses strida mot kommunallagen, då konkurrensbegränsning med underprissättning sker.

De flesta kommuner har redan avvecklat liknande verksamheter.

Svårt att bibehålla kvalitet

Inom hemsjukvården och IFO, individ- och familjeomsorgen, är två förslag indragning av fysioterapeuttjänst respektive socialsekreterare. Båda åtgärderna anses vara förenade med vissa risker.

En fysioterapeut mindre innebär ökad belastning på kvarvarande, vilket i sin tur kan leda till fler sjukskrivningar och längre väntetid till att få bedömning, intervention och hjälpmedel. Det blir helt enkelt svårt att klara grunduppdraget med bibehållen kvalitet.

Hög sjuknivå redan

En socialsekreterare mindre anses medföra ökad stress och tidsbrist, sämre utredningar och därmed risker gällande rättssäkerheten. Yrkesgruppen har redan idag en relativt hög sjukfrånvaro. De står för 80 procent av samtliga sjukskrivningar hos IFO. Högre frånvaro riskerar leda till ökade konsultkostnader.

Inom äldreomsorgen planeras budgetanpassning genom minskad bemanning på särskilt boende och korttidsverksamhet. Minskningen innebär att Åmål lägger sig närmare flertalet sina grannkommuner gällande dagbemanning. Nuvarande nattbemanning är tänkt att behållas.

Artikeltaggar

BemanningBudgetarEkonomiFörvaltningHemtjänstIFOVård och omsorgÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.