Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen stöttar medarbetare på bruket – Kommunalrådet: ”Oerhört tråkigt”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Nyligen firade företaget 125 år på orten, men under tisdagen meddelade ledningen att produktionen ska flytta.
Nyligen firade företaget 125 år på orten, men under tisdagen meddelade ledningen att produktionen ska flytta. Foto: Helena Eriksson

– Med tanke på företagets långa historia på orten är det här väldigt tråkigt.

Det säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors kommun, om tisdagens besked om att produktionen på Mustadfors bruk i Dals Långed flyttar till Colombia.

Han nåddes av beslutet under tisdagen.

– Jag närvarade när företaget nyligen firade 125-årsjubileum och träffade då personal som var stolt över sin arbetsplats. Jag fick intrycket av att det rullade på bra så det här var det nog inte många som var beredda på, säger han till Dalslänningen på tisdagseftermiddagen.

Stig Bertilsson (M).
Stig Bertilsson (M). Foto: Conny Hultgren

Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun, uppger att kommunen inte hade fått några som helst signaler om beslutet att flytta produktionen.

– Vi har inte vetat om det här i så många timmar. Det var inte längesedan som företaget rekryterade så det här kom som en överraskning för oss, säger hon.

Bengtsfors kommun planerar att inom kort komma igång med riktade rekryteringsinsatser för Mustadfors bruks medarbetare mot det lokala näringslivets behov.

– Det här är väldigt trist men vi får inte stå handfallna utan vi som kommun måste bidra med lösningar, säger Stig Bertilsson.

– Det här är en anrikt företag och det är fruktansvärt tråkigt. Det vi ser att vi kan göra är att stötta medarbetarna och hjälpa till att hitta nya jobb. Det här beskedet måste får lägga sig lite nu men sedan planerar vi för att genomföra en rekryteringsträff, säger Jeanette Lindh Svanqvist.

Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun.
Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun. Foto: Sanna Stark

Nyligen har Bengtsfors kommun tillsammans med övriga Dalslandskommuner genomfört en uppdaterad kompetenskartläggning av näringslivets kompetens- och rekryteringsbehov. Den visar bland annat vilka behov företag som är verksamma i området har idag och på ett till två års sikt framåt.

Enligt kartläggningen finns det bland annat ett stort behov inom industrin av allt från operatörer till tekniker, underhåll och övriga yrkesroller.

– Det finns jobb i Dalsland. Nu måste vi försöka vända det här till något bra, säger Jeanette Lindh Svanqvist.

Mustadfors bruk flyttar produktionen till Colombia

Artikeltaggar

ArbetsgivareBengtsforsDalslandDalslänningenFlytten av Mustadfors brukJeanette Lindh SvanqvistJubileumKommunstyrelsenModeraternaMustadforsNäringslivStig BertilssonTurism

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.