Hoppa till huvudinnehållet

Chockbesked för trebarnspappan Emil, 29, som arbetat på Mustadfors bruk i tio år

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
29-årige Emil Johansson har arbetat på Mustadfors bruk i tio år. Han berättar att tårarna kom när beskedet lämnades på tisdagen.
29-årige Emil Johansson har arbetat på Mustadfors bruk i tio år. Han berättar att tårarna kom när beskedet lämnades på tisdagen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

29-årige Emil Johansson har arbetat på Mustadfors bruk i tio års tid. Han bor i ett hus Dals Långed tillsammans med sin sambo och parets tre små barn. Beskedet att hans arbetsplats ska stänga kom som ett dråpslag.

– Det känns fruktansvärt tungt. Jag älskar verkligen det här jobbet, säger Emil Johansson och kämpar med tårarna, bara timmar efter beskedet.

Emil Johansson känner väldigt starkt för sin arbetsplats och för företaget.

– Det här är jävligt känslomässigt måste jag säga. När vi fick beskedet så kom det tårar. Jag älskar verkligen det här jobbet, säger Emil Johansson.

Han är mycket känslomässigt berörd.

– Det är extra tungt också eftersom jag bor här i Dals Långed med min sambo och våra tre små barn i ett hus som vi har lagt ner mycket pengar på att renovera. Jag stortrivs här.

Måste söka nytt jobb

Nu tvingas Emil Johansson och hans arbetskamrater att söka sig till andra arbetsplatser.

– Det känns fruktansvärt tungt att ha fått beskedet. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag har börjat dra i lite trådar, men jag har inga stora förhoppningar. Jag är beredd att pendla till Uddevalla om det skulle vara så. Men att sälja huset är det sista jag gör, säger Emil Johansson.

På Mustadfors bruk arbetar Emil Johansson med trådvalsning. Han är helt ensam om att valsa rund tråd till rektangulär form på arbetsplatsen. Tidigare har han även arbetat i företagets smedja.

Emil Johansson har bara fyra minuter till jobbet på Mustadfors bruk med cykel. Han stortrivs med sitt arbete och är bedrövad över att företaget ska stänga i Dals Långed.
Emil Johansson har bara fyra minuter till jobbet på Mustadfors bruk med cykel. Han stortrivs med sitt arbete och är bedrövad över att företaget ska stänga i Dals Långed. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Vi har förstås märkt att produktionen har gått ner. Redan 2018 hade vi väldigt lite att göra här. Under pandemin gick det sedan betydligt bättre. Då hade fabriken i Colombia tillfälligt tvingas stänga och det gynnade oss, men sedan dess har det svängt igen.

”Mitt andra hem”

Emil Johansson fick jobb på Mustadfors bruk direkt efter gymnasiet.

– Jag gick på Strömkullegymnasiets industriprogram i Bengtsfors. Sedan fick jag jobb här direkt efter jag gått ut gymnasiet. Jag har bara fyra minuter att cykla från mitt hus och hit så det har varit perfekt. Det här är mitt andra hem. Jag trivs väldigt bra här.

Emil Johansson har alltså arbetat på Mustadfors bruk i tio år. Endast med ett kortare avbrott när han gjorde ett försök på ett annat industriföretag, Techroi, när det företaget fanns i Bengtsfors.

Emil Johansson och hans arbetskamrater blir nu tvungna att leta nya jobb.
Emil Johansson och hans arbetskamrater blir nu tvungna att leta nya jobb. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Men det var ingenting för mig. Att jobba på lina passade mig inte. Det förstod jag snabbt. Jag trivs bäst med ett friare och flexiblare jobb som det jag har här. Det är trygga arbetsförhållanden också. Ett sju-till-fyra-jobb där det är lätt att få ledigt om man behöver det och vi har även bra regler för komptid.

Företagsledningen har meddelat att flytten från Dals Långed till Colombia ska ske inom fyra till sex månader.

– Jag säger inte nej till ett nytt industrijobb men jag kan även till exempel tänka mig att arbeta med tunga fordon, hjullastare och grävmaskiner, säger Emil Johansson.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsplatserColombiaCyklarDals LångedGymnasieskolanIndustrierMustadforsMustadfors brukStrömkullegymnasiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.