Hoppa till huvudinnehållet

Åmål firar halloween med parader, disco, marknad och partaj på olika datum

Publicerad:
Reporter Liselotte Lans
Liselotte Lans
liselotte.lans@provinstidningen.se
Det väntar några skräckfyllda dagar i Åmål./ARKIVBILD
Det väntar några skräckfyllda dagar i Åmål./ARKIVBILD Foto: Sören Turesson
Halloween och även Alla helgons dag närmar sig. Först ut är halloween och Åmålsborna firar detta på lite olika sätt.
Halloween och även Alla helgons dag närmar sig. Först ut är halloween och Åmålsborna firar detta på lite olika sätt. Foto: Malin Timan / TT

Det är läskiga saker i görningen nu när höstmörkret kryper närmare. Det förbereds för att fira halloween lite varstans inom Åmåls kommun. I både centrala Åmål och i Fengersfors kommer det att bli parader för stora som små halloweenfirare.

– Åmål Handel ordnar en parad för utklädda barn och vuxna den 2 november, säger Sara Träff, ordförande i Åmål Handel. Det är valfri halloweenklädsel som gäller och paraden startar på parkeringen mellan restaurangerna Blå och Skafferiet och går bort mot torget och sedan in i Plantaget.

Spöktält för unga

I Plantaget blir det lekar och även disco med Dj Chrille på scenen.

– Elever från handels- och serviceprogrammet på Karlbergsskolan ska bygga upp ett spöktält för ungdomar bredvid scenen, säger Sara Träff. Och det kommer också vara kvällsöppet i butikerna i centrum.

Även i Fengersfors planerar man att gå i en tiggar - och skräckparad genom samhället. Fast det blir på eftermiddagen på lördag, den 28 oktober. Då ska alla som vill gå med samlas vid lanthandeln och det är krav på reflexväst för dem som ska gå med i paraden.

Stor torgdag

Redan på fredagen den 27 oktober blir det halloweenfest i Tösse IF lokalerna då alla skolbarn som går i Tösse skola bjuds in till disco. Bästa utklädda får pris.

Kan nämnas att det även vankas en extra stor torgdag den 31 oktober på Åmåls torg för att fira halloween. Det utlovas försäljning av allt från ostkaka och marknadsgodis till leksaker.

Halloween och nattsudd

När det gäller datum för de olika halloweenfirandena som planeras på restaurangerna så är det lite spridda skurar. Blå kör sina halloweenfestligheter lördagen den 28 oktober i Åmåls Gamla kyrka.

Dalslands skafferi kör sitt Halloween firande lördagen 4 november och det är också samma kväll som Spice Garden ordnar nattklubb med Emil Assergård i Gamla kyrkan. Dock inte Halloween tema på det sistnämnda arrangemanget.

Förvirrad helgdag

Lördagen den 4 november är annars den dag då Sverige firar Alla helgons dag i år. En dag som enligt kristendomen vigs åt att fira martyrer och helgon och många minns sina döda släktingar och nära genom att tända ljus vid gravstenar och minneslundar.

Halloween och Alla helgons dag påminner om varandra och ibland råder det förvirring om vad som är vad. Alla helgons dag kan infalla på olika datum medan den amerikanska halloween alltid infaller den 31 oktober.

I år är det halloween på en tisdag och då försöker många styra firandet, när det gäller barn som går ut på ” bus eller godis”, till den helg som ligger närmast.

Olika dagar

Alla helgons dag och Halloween

Alla Helgons dag infaller på olika datum varje år mellan den 31 oktober och 6 november, alltid en lördag (i år är det den 4 november).

Halloween firas alltid den 31 oktober.

Artikeltaggar

Emil AssergårdFengersforsHalloweenKarlbergsskolanPlantagetSamhälleSara TräffTösse IFÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.