Hoppa till huvudinnehållet

Kvällstids- eller dagtidsmöten – hett debattämne åter aktuellt i Åmålspolitiken

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
De borgerliga partierna vill återgå till kvällsmöten i kommunfullmäktige.
De borgerliga partierna vill återgå till kvällsmöten i kommunfullmäktige. Foto: Andreas Dagström

Den gamla stridsfrågan om kommunfullmäktige bör sammanträda under dagtid eller kvällstid håller åter på dammas av i Åmål. Innan beslut fattas ska bland annat allmänheten tillfrågas vilken tid de själva hade föredragit.

Om Christer Törnell (KD) hade fått bestämma så skulle fullmäktigemötena återgå till kvällstid redan efter senaste sammanträdet. Bakom förslaget ställde sig även kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M), vilket vållade stor upprördhet bland de rödgröna på oppositionssidan.

Parterna enades då om att avvakta utredning och nu börjar avgörandet närma sig.

Många frågor att besvara

Fullmäktigeberedningen har beslutat att ge kansli- och utredningsenheten i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag. Detta ska innehålla följande delar:

• Beräkning av hur kostnad för förlorad arbetsförtjänst påverkas av kvällstidsmöten respektive dagtidsmöten. Kostnaden ska specificeras i både utbetalda timmar och kronor.

• Enkät bland Åmålsborna för att utreda inställningen till dagtidsmöten respektive kvällstidsmöten som faktor för att överväga eget politiskt engagemang.

• Enkät bland fullmäktiges ledamöter och ersättare, som partierna har möjlighet att sprida vidare inom sina partier.

• Snittid för möten som genomförts kvällstid respektive dagtid.

• Antal återbud från ordinarie ledamöter under period av dagtids- respektive kvällstidsmöten (med hänsyn tagen till covid-19-pandemin).

• Antal tittningar på streamade fullmäktigemöten (direkta tittningar samt efterhandstittningar).

Väcktes vid senaste valet

Frågan om kvällstid kontra dagtid är en sedan gammalt het inom Åmålspolitiken. Första dagtidsmötet hölls i september 2019, under protest från de borgerliga, som hade osedvanligt få representanter på plats.

Under 2021 gjorde den dåvarande fullmäktigeberedningen en utvärdering av hur ändringen fungerat. Men varken allmänhet eller politiker tillfrågades då i någon större omfattning.

Förra hösten fick Åmål ett nytt politiskt minoritetsstyre och efter det har även nya önskemål om ytterligare utvärdering väckts i talarstolen. Därav fullmäktigeberedningens uppdrag.

”Mer vitaliserade”

Michael Karlsson (M) är fortfarande missnöjd med hur Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drev igenom dagtidsmöten efter att kandidatlistorna till fullmäktige redan var satta. Det ändrade spelreglerna, menar han. Vissa partier fick svårt att fylla sina stolar.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) är en stark anhängare av kvällsmöten.
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) är en stark anhängare av kvällsmöten. Foto: Roger Pettersson

Vad är den stora fördelen med kvällstidsmöten?

– Jag tror att man på så vis kan få ett bredare engagemang, få fler ur olika sammanhang att ställa upp politiskt, säger Michael Karlsson (M). Som exempel har vi flera unga inom vår organisation. De pendlar ofta till gymnasium eller högre utbildning på annan ort och kan omöjligt vara borta under dagtid. Sedan har vi många småföretagare. De har visserligen rätt att gå ifrån för politiska uppdrag, men det är känsliga avbräck för små företag. Jag tror absolut att det är mer vitaliserande med kvällstidsmöten.

Vill slippa nattmangling

Socialdemokraternas gruppledare Maria Bertilsson (S) menar å sin sida att dagtid är bäst:

– Alla möten är inte så långa. Men när de väl drar ut på tiden, då känns det fel att behöva fatta viktiga beslut när man redan är trött efter en full arbetsdag, säger Maria Bertilsson Sandin (S). Vi tycker det fungerar bra idag, då besluten tas under normal arbetstid.

Maria Bertilsson Sandin (S), i mitten, menar att huvudet är fräschare på dagen än kvällen.
Maria Bertilsson Sandin (S), i mitten, menar att huvudet är fräschare på dagen än kvällen. Foto: Andreas Dagström

Tidigare har ni ofta framhållit möjligheten att få fler fler politiskt aktiva som ett argument för dagtid. Är inte den aspekten lika viktig längre?

– Jo. I och med att folkvalda har rätt att vara borta från arbetet ser vi inga problem med dagtidsmöten.

Passar aldrig alla

Sverigedemokraterna, som anser sig vara upphovet till att mötestiden ändrades, förordar också dagtid:

– Man är så där lagom halvtrött efter en hel dag på jobbet, säger Ove Kaye (SD) och pekar på avarter där kvällstidsmöten snuddat vid midnatt.

– Det är inte kul. Nästan inga andra kommuner har längre kvällsmöten.

Ove Kaye (SD) ser i nuläget inget skäl att återgå till kvällsmöten, vill avvakta utredningen.
Ove Kaye (SD) ser i nuläget inget skäl att återgå till kvällsmöten, vill avvakta utredningen. Foto: Andreas Dagström

Oavsett hur beslutet faller lär några bli missnöjda, menar SD:

– Det är en ständigt pågående diskussion kring starttiden. Vi kommer aldrig finna något som passar alla, säger Ove Kaye (SD).

Samtidigt är han beredd att ändra fot om utredningen visar på ekonomiska fördelar med kvällstidsmöten.

Artikeltaggar

BeslutChrister TörnellKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMichael KarlssonMiljöpartietPolitikSocialdemokraternaVänsterpartietÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.