Hoppa till huvudinnehållet

SVAR: Att förstå nuläget är första steget för att kunna få ner sjuktalen

Publicerad:
Den politiska ledningen i Åmål förklarar varför arbetet med att förstå sjukfrånvaron i kommunen är prioriterat.
Den politiska ledningen i Åmål förklarar varför arbetet med att förstå sjukfrånvaron i kommunen är prioriterat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi inom Borgerlig Allians gick till val på att skapa ett bättre Åmål.

Det handlar om vårt varumärke, det handlar bland annat om kommunens attraktionskraft och dess egenskaper som en god arbetsgivare.

Det är ingen hemlighet att det är och har varit höga sjuktal inom vissa delar av kommunens förvaltningar under en längre tid och det här gäller inte enbart välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen, även om det är där det just nu är mest alarmerande.

En arbetssituation som denna kostar oerhört mycket, kanske främst i mänskligt lidande, men även i form av ekonomiska resurser. Det rör sig om väldigt stora belopp, många miljoner av våra gemensamma skattemedel.

Vabbdagar ifrågasätts av cheferna

Som ett första steg att aktivt och strukturerat jobba mot lägre sjuktal, mindre lidande och lägre kostnader har Borgerlig Allians avsatt medel för att genomlysa delar av vår verksamhet med syfte att grundligt kartlägga hur nuläget faktiskt ser ut.

Syftet är alltså inte att ifrågasätta varje individuell sjukskrivning eller annan frånvaro. Syftet med alla frågeställningar är att få en djupare förståelse för hur medarbetaren upplever sin arbets- och livssituation.

De som kan ge den bilden bäst är ni anställda.

Utan denna djupare kunskap kommer det att bli mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att kunna sätta in relevanta åtgärder med målet om förbättring i siktet.

Att komma till rätta med de problem som upplevs är högt prioriterat inom Borgerlig Allians och det är en förutsättning för att Åmåls kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Vi beklagar att informationen till er anställda kan ha upplevts bristfällig och av det tar vi till oss och vi kommer i samarbete med berörda tjänstemän arbeta för att åtgärda detta.

För Borgerlig Allians

Camilla Ackerblad (M)

ordförande välfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Jan Sedenka (M)

förste vice ordförande välfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Michael Karlsson (M)

ordförande kommunstyrelsen

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareCamilla AckerbladKommunstyrelsenMichael KarlssonModeraternaPolitikSamhälleVälfärdVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenÅmålÅtgärder