Hoppa till huvudinnehållet

Intresseanmälan att rädda Edsleskog prästgård inskickad på sista ansökningsdagen

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Interimsstyrelsen i föreningen som vill ta över Edsleskogs prästgård har skickat in en intresseanmälan till kommunstyrelsen.
Interimsstyrelsen i föreningen som vill ta över Edsleskogs prästgård har skickat in en intresseanmälan till kommunstyrelsen. Foto: Johan Abenius

I tisdags, den 31 oktober, skickade interimsstyrelsen för Utveckla Edsleskogs prästgård in en 29 sidor lång intresseanmälan för att som förening ta över och driva ortens prästgård.

– Det är en gedigen ansökan, säger interimsstyrelseordföranden Eva Fabbe.

Kommunstyrelsen i Åmål krävde en avsiktsförklaring som ska innehålla både finansiering och en hållbar femårsplan. Nu bekräftar Eva Fabbe att interimsstyrelsen lämnat in en ansökan på 29 sidor till kommunstyrelsen, inlämnad på sista dagen.

Nu har kommunstyrelsen en vecka på sig att göra en utvärdering av intresseanmälan. Redan på onsdag, den 8 november, är nämligen delar av interimsstyrelsen inbjuden till kommunstyrelsemötet.

Ansökan i tre delar

Ansökan består i huvudsak av tre delar. Det är att Edsleskogs prästgård är en viktig mötesplats för lokalbefolkningen på orten. En andra del handlar om att knyta an till den kulturella betydelsen och den storslagna gamla medeltidskyrkan där det gjorts utgrävningar och gjorts många arkeologiska fynd.

Den tredje delen består i turismen med vandringsleder där prästgården skulle kunna användas som bed and breakfast för övernattning även för cyklister, kanotister och pilgrimer i området.

Många eldsjälar i Edsleskog med omnejd har engagerat sig i frågan att kunna bilda en förening som tar över ansvaret för prästgården. Nu återstår att se hur kommunstyrelsen ställer sig till avsiktsförklaringen och om de tror att föreningen klarar att ekonomiskt ro i land kostnader för drift, underhåll och renovering över tid.

Edsleskogs prästgård.
Edsleskogs prästgård. Foto: eva tranefeldt

Artikeltaggar

Bostad och byggenEdsleskogEva FabbeKommunstyrelsenRenoveringarTeknik och vetenskapTurismUtgrävningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.