Hoppa till huvudinnehållet

After work-föreläsning om medeltida kyrkor lockade åhörare till Stadt

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Anton Lazarides höll ett after work-föredrag på Stadt om de medeltida kyrkorna i Ånimskog och i Åmål.
Anton Lazarides höll ett after work-föredrag på Stadt om de medeltida kyrkorna i Ånimskog och i Åmål. Foto: Privat

Ett drygt 50-tal personer kom i fredags till Stadt för att lyssna till Anton Lazarides, arkeolog vid Lödöse museum, och hans after work-föredrag ”Bortglömda under jorden” om Edsleskogs och Åmåls medeltidskyrkor.

Sara Vogel-Rödin inledde kvällen med att kort berätta om projektet Edsleskog - Dalslands Medeltida Nav och vad som händer just nu i projektet utöver denna föreläsning och därefter välkomnade hon kvällens föreläsare.

– Fokus nu ligger på att stödja nya interimsstyrelsen i Edsleskog i att ta fram ett underlag för intresseanmälan till Åmåls kommun att ta över Edsleskog prästgård, säger Sara Vogel-Rödin.

Anton Lazarides berättade sedan inlevelsefullt om spännande fynd och olika teorier om hur kyrkorna kan ha sett ut, när de byggdes och vilka människorna var som besökte dem.

Tjocka stenmurar

Vad gäller Edsleskogs medeltida kyrka framkom inte så mycket nytt. Men när det gäller den medeltida kyrkan i Åmål har historiska skriftliga belägg för att det rört sig om en träkyrka tidigare funnits. Nu är bedömningen att de tjocka stenmurar som påträffades under vårens utgrävningar vid Gamla kyrkan i Åmål tyder på att det trots allt rör sig om en stenkyrka.

Anton Lazarides berättade också att han skulle vilja gräva mer vid Gamla kyrkan, den här gången längre österut. Detta för att kunna fastställa om stenmurarna var kyrkan eller om det var en del av en större kyrka.

Sammantaget var såväl Åmåls Stadshotell som Sara Vogel-Rödin nöjda med uppslutningen kring after work-föredraget.

– Det blev en lyckad kombination med after work och föreläsning som lockade nästan 60 åhörare och som Stadshotellet blev sugna på att fortsätta med, säger Sara Vogel-Rödin.

Åhörarna lyssnade med spänning på föredraget på Stadt.
Åhörarna lyssnade med spänning på föredraget på Stadt. Foto: Privat
58 personer kom för att lyssna till Anton Lazarides föredrag på Stadt i Åmål.
58 personer kom för att lyssna till Anton Lazarides föredrag på Stadt i Åmål. Foto: Privat

Artikeltaggar

Anton LazaridesDalslandEdsleskogEtik och religionKyrkorMuseumNöje/KulturSara Vogel-RödinÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.