Hoppa till huvudinnehållet

ÅMÅLSKONSERT: Berg och Samuelsson på knytkalas-turné: ”Han är mera dur och jag är mera moll”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Bengt Berg och Göran Samuelsson är redo att ge novembermörkret en match, med ett musikaliskt och poetiskt knytkalas.
Bengt Berg och Göran Samuelsson är redo att ge novembermörkret en match, med ett musikaliskt och poetiskt knytkalas.

Poeten Bengt Berg och musikanten Göran Samuelsson ger sig ut på novemberturné med ett knytkalas och ett viktigt uppdrag.

– Vi tänkte att vi skulle bidra till lite ljus i mörkret, säger Bengt Berg.

På tisdag kommer de till Åmål.

Både poeten och musikern är i snöskottartagen, när NWT kollade läget inför onsdagskvällens turnéstart i Karlstad. Bengt hade fått tre–fyra decimeter att kämpa med i Fensbol och Göran i Västra Ämtervik hade nästan lika mycket att skjuta undan med traktorn.

Men turné skulle det bli och båda är förväntansfulla.

Bengt Berg är poet och ser fram emot att låta dikterna möta musiken.
Bengt Berg är poet och ser fram emot att låta dikterna möta musiken. Foto: Lena Richardson

– Det blir skoj. Vi samarbetade väldigt mycket på 90-talet. Vi turnerade runt om i Sverige och Norge och gjorde även en turné på Åland. Sen gjorde vi sommarkvällar i ladan på Mårbacka; då hade vi till och med Monica Zetterlund som gäst en gång. Kanske var det samma kväll som pizzabagaren var med och spelade saz, ett stränginstrument som påminner om bouzoukin? Det var fantastiska kvällar, minns Göran Samuelsson.

Dags för knytkalas

Bengt Berg ser fram emot att åter få blanda sin poesi med Görans musik, i ett program de beskriver som ett musikaliskt och poetiskt knytkalas.

Göran Samuelsson är sångare, musiker och konstnär.
Göran Samuelsson är sångare, musiker och konstnär. Foto: Lena Richardson

– Växelspelet mellan de två tycker jag är väldigt roligt att vara delaktig i. Jag tycker väldigt mycket om musik och är avundsjuk på dem som kan spela. Den som står med gitarr på magen på scenen har ju sällskap på något sätt. Däremot om man ska läsa något är man ensam, säger Bengt.

I Göran har han både en scenkollega och en vän.

Målsättningen är väl att skapa lite ljus i den mörka tid vi lever i just nu. Det är ju en jäkla tid nu.
Göran Samuelsson

– Vi känner varandra väl sen gammalt och så får vi se hur det ser ut idag, för det är många år sen vi gjorde nåt tillsammans. Det blir spännande. Jag vet ju att vi kompletterar varandra bra, säger Göran.

Dur och moll

– Jag brukar säga att Göran kommer från det här öppna, ljusa, muntra Fryksdalen och jag kommer mer från skogen och mörkret. Han är kanske mer dur och jag är mer moll, föreslår Bengt men får bara delvis medhåll:

– Jag tycker nog att Bengt är ganska durartad också. Han snuddar väl vid lite mörkare teman, men det gör väl även jag, säger Göran.

Målbilden är dock solklart gemensam.

”En jäkla tid nu”

– Målsättningen är väl att skapa lite ljus i den mörka tid vi lever i just nu. Det är ju en jäkla tid nu, slår Göran fast.

– Vi tänkte att vi skulle bidra till lite ljus i mörkret. Det är både mörk årstid och mörk tid i världen, säger Bengt.

– Det är i bistra tider som konsten är som viktigast. Att vi har någon form av samhörighet; att vi lever ihop vi människor. Bengt och mina spelningar är ju en konsert, men framför allt är det en mötesplats för människor, tycker Göran.

November är en bra tid att kura skymning, med musik och poesi.
November är en bra tid att kura skymning, med musik och poesi. Foto: Lena Richardson

Efter turnéstarten i Karlstad på onsdagskvällen, den 1 november, väntar Kristinehamn, Åmål, Arvika och Torsby.

– Det är både öst och väst och syd och nord och Torsby till sist, säger Bengt.

Mörkret ska få en match – i alla väderstreck.

– November är också en sådan månad som inte har så stora förväntningar på sig. Det är väldigt få som älskar november och då tyckte vi att en kväll i november var lagom, säger Bengt Berg.

TURNÉFAKTA

En kväll i november

Ett musikaliskt och poetiskt knytkalas med Bengt Berg och Göran Samuelsson. Sång och spel, dikter och en och annan skröna utlovas.

Turnéplan: 1/11 Karlstad, Arenan, 2/11 Kristinehamn, Christinateatern, 7/11 Åmål, Galleri Dojan, 8/11 Arvika, Svea Bio & Teater, 9/11 Torsby, Sahlströmsgården

Artikeltaggar

ArvikaBengt BergGöran SamuelssonKarlstadKristinehamnLitteraturMusikPoesiSångTorsbyTurnéÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.