Hoppa till huvudinnehållet

Vuxenpsykiatrin stänger över helgerna

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Avdelningen 67 på vuxenpsykiatrin på Näl kommer att hålla stängt på helgerna på grund av personalbrist. (Arkivbild).
Avdelningen 67 på vuxenpsykiatrin på Näl kommer att hålla stängt på helgerna på grund av personalbrist. (Arkivbild). Foto: Ove Rydh

Brist på personal tvingar NU-sjukvården att stänga vuxenpsykiatrin på avdelningen 67 på Näl i Trollhättan över helgerna. Sjukhusdirektör Björn Järbur säger till TTEla att stängningen kommer att ske från slutet av november.

Vuxenpsykiatrin och avdelning 67 på Näl har haft problem att hitta personal en längre tid. Periodvis har avdelningen även haft stängt över helgerna, senast det hände var förra året.

Enligt Björn Järbur beror personalbristen på olika saker. Dels går det ut färre nyutbildade sjuksköterskor från Högskolan Väst, dels påverkar ett nytt arbetstidsdirektiv.

– Våra möjligheter att jobba med övertid och så har blivit väldigt mycket mindre. Går man in och gör övertid, ska man ha kompensatorisk dygnsvila och veckovila, säger Björn Järbur till TTEla.

De patienter som vårdas på avdelning 67 kommer att skickas till andra avdelningar under helgerna.

Personal oroas nu över att patienter inte ska få den vård de behöver.

– När det blir ett så ansträngt läge så blir det också en blandning av patienter, så personal med olika kompetenser får vårda väldigt olika diagnoser. Det går inte bra ihop i vissa lägen och då blir det ju också en anledning till hot och våld när man blandar olika sjukdomstillstånd med varandra, säger sjuksköterskan Patrik Thorenius till TTEla.

Artikeltaggar

ArbeteDiagnoserNU-sjukvårdenNälPersonalbristPsykiatriTrollhättanVårdVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.