Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Luciakandidaterna lagade tacos och sjöng

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
2013 års luciakandidater Sara Molin, Hanna Axelsson, Emelie Höjdén, Maria Hajto och Klara Bernson samlades för första gången för att öva tillsammans. Saknades vid tillfället gjorde den sjätte luciakandidaten Belle Henriksdotter.
2013 års luciakandidater Sara Molin, Hanna Axelsson, Emelie Höjdén, Maria Hajto och Klara Bernson samlades för första gången för att öva tillsammans. Saknades vid tillfället gjorde den sjätte luciakandidaten Belle Henriksdotter. Foto: PD

Detta är något av vad Provinstidningen skrev om för 10, 25 och 50 år sedan.

1973

Hubertusjakt anordnades i lördags av Åmåls Ridklubb på Björkils ägor. 20-talet ekipage ställde upp och än fler hade önskat komma med men klubben förfogar inte över fler hästar. Master för den stora gruppen var ridläraren Ingmar Lindberg och för den lilla Tor Hoffback. I det härliga lördagsvädret hade en stor publik mött upp för att följa jakten som börjar bli traditionell inom klubben. Hubertusjaktens speciella trofé, en rävsvans, erövrades efter lottning av Eva Britt Karlsson.

1998

Tösse – en sovstad. Åke Nilsson är född i Tösse, och har bott där i hela sitt liv.

– Aldrig har det bott så mycket folk i Tösse, som nu, men aldrig tidigare har jag mött så lite folk på mina promenader som jag gör nu, påpekar han och jämför med 1950-talet, då Tösse var ett levande samhälle.

– När jag var ung träffade man alltid någon när man var ute, också vanliga kvällar, minns Åke Nilsson. Här fanns både bageri, charkuteri och livsmedelsaffär. Dessutom hade vi två caféer att välja på och på bygdegården visades film två dagar i veckan.

2013

Gänget samlades för första gången. I veckan träffades årets luciakandidater för första gången för att öva tillsammans och lära känna varandra. I Åmåls församlingshem blev det umgänge med tacos, fika och mycket sång.

– Vi har ett gemensamt intresse. Då är det roligt att göra något tillsammans, säger Klara Bernson.

Artikeltaggar

FilmerLuciaMusikSamhälleSångTösseÅmålÅmåls församlingÅmåls Ridklubb

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.