Hoppa till huvudinnehållet

224 sidor Åmålsmusiker – Tony Berg släpper ny fotobok

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Bilden på Fjärde bandet från 2010 är en av bilderna som ingår i Tony Bergs nya fotobok "Musiker 1990–2023". I bandet spelade Andreas Galle, Carl-Fredrik Eriksson, Ylva Wåhlstedt, Klas Dannäs och Mikael Esbjörnsson.
Bilden på Fjärde bandet från 2010 är en av bilderna som ingår i Tony Bergs nya fotobok "Musiker 1990–2023". I bandet spelade Andreas Galle, Carl-Fredrik Eriksson, Ylva Wåhlstedt, Klas Dannäs och Mikael Esbjörnsson. Foto: Tony Berg

Åmåls lokala musikscen blomstrade på 90-talet. I samma veva började Tony Berg fotografera sport och sedermera allt mer musik för Provinstidningens räkning. Många av de bilderna har han nu samlat i en ny fotobok – ”Musiker 1990–2023”

– Ju äldre du blir, desto roligare är det att titta bakåt och minnas, säger Tony Berg.

Utgivaren Tony Berg var själv en del av den lokala musikscenen (bildbevis finns i inledningen av boken) innan han insåg att han hade större fallenhet för fotograferandet.

I början av 1990-talet började han frilansa för Provinstidningen Dalsland. Inledningsvis bevakade han sport men ganska snart började han också skildra det lokala musiklivet. Genom åren som följde dokumenterade han den då livaktiga lokala musikscenen flitigt, men även rikskända och internationella artister som gästspelade i trakten. Det är dessa bilder som ligger till grund för den nya fotoboken ”Musiker 1990–2023”, vars 1000 exemplar släpps i början av december.

– Det finns en del historiska böcker om Åmål, men det finns inte mycket nutidshistoria. Musiklivet har legat mig varmt om hjärtat och när jag ändå har bilderna och möjligheterna så ville jag passa på att göra det här, säger Tony Berg.

Det har varit en tacksam källa att ösa ur. Tack vare ett antal eldsjälar, pionjärer och viktiga lokala scener blomstrade det lokala musiklivet på 90-talet, menar Tony Berg.

– Vi har haft ett väldigt bra musikliv i Åmål. Vi har det fortfarande, men det har varit bättre. På 90-talet hade vi Musikhuset som fångade upp väldigt många källarband. Sedan har vi haft stor nytta av musikskolan och det estetiska programmet på Karlberg.

Avenue, Fat Bull, The Groove och Saints är några av banden som är dokumenterade i tidsdokumentet som sträcker sig över 224 sidor.

– Det finns allt från unga källarband till artister som rest jorden runt. På något vis känns det som om de lokala bilderna är viktigast. Det är lätt att glömma bort hur livaktigt musiklivet varit i Åmål genom åren, säger Tony Berg.

– Vissa finns med en gång, andra lite oftare. Det är ju onekligen så att det finns en skara musiker i Åmål som spelar med allt och alla..

Grafikern och fotografen Tony Berg släpper en fotobok om Åmålsmusiker och andra musiker som gästat trakten. ”En del av banden hade jag glömt, märkte jag när jag började rota i bilderna. Framförallt de som kanske bara var med i en artikel en gång”, säger Tony Berg.
Grafikern och fotografen Tony Berg släpper en fotobok om Åmålsmusiker och andra musiker som gästat trakten. ”En del av banden hade jag glömt, märkte jag när jag började rota i bilderna. Framförallt de som kanske bara var med i en artikel en gång”, säger Tony Berg. Foto: Fredrik Tacacho

Porträttbilder på artister, musiker och band står i fokus. Livebilder har han tidigare publicerat i bland annat böckerna om Åmåls bluesfest.

– Ska jag ha de bästa konsertbilderna jag har tagit, då är jag inne på bluesen och där har vi redan gjort två böcker.

En annan anledning till att konsertbilderna valts bort den här gången är att de har en tendens att fokusera på frontmännen i banden.

– Trummisarna och keybordisterna försvinner ofta bakom instrumenten när det är live. Här är hela bandet med och det tycker jag är lite roligare.

Utöver förorden från en annan tidigare PD-medarbetare, Sten Lindström, och en intervju med Tony Berg signerad Agneta Andersson, är den nya boken en ren fotobok, med tillhörande bildtexter.

Påbörjades före pandemin

Bokidén föddes 2016–2017 någon gång, efter att Tony Berg varit med och gett ut boken om Åmåls bluesfest. Arbetet påbörjades redan före coronapandemin, men andra projekt kom emellan och boken har därför fått ligga och mogna en tid. Därmed har även nytagna bilder tillkommit. Den sista bilden till boken togs så sent som i september i år.

– I och med att jag inte har haft någon deadline att gå på så blev den liggande ett tag, men nu hade jag ingen annan bok att ge ut i höst så då fick den här bli klar, säger Tony Berg.

Boken släpps den 2 december på Åmåls Grafiska i Åmål. Dagen efter, på skyltsöndagen i Åmål, kommer den att finnas på Åmåls bokhandel.

Dan Magnusson är en flera artister som förekommer på flera bilder, i olika konstellationer, i boken. Här är han porträtterad i Fengersfors 2010.
Dan Magnusson är en flera artister som förekommer på flera bilder, i olika konstellationer, i boken. Här är han porträtterad i Fengersfors 2010. Foto: Tony Berg
Bandet Lars-Görans är med på en bild från 1994. Tommy Olsson, Lars-Göran Olsson, Krister Berg, Nils Söderström och Gunnar Ström ingick i bandet.
Bandet Lars-Görans är med på en bild från 1994. Tommy Olsson, Lars-Göran Olsson, Krister Berg, Nils Söderström och Gunnar Ström ingick i bandet. Foto: Tony Berg

Artikeltaggar

ArtisterBluesBöckerDalslandDansbandet SaintsLitteraturMusikTony BergÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.