Hoppa till huvudinnehållet

Bokhandelns glädjebesked –sällskapsspel årets julklapp: ”Hoppas på uppgång igen”

Publicerad:
Sällskapsspelet har utsetts till årets julklapp. Något som glädjer Jürgen Picha på Åmåls bokhandel. I handen håller han spelet Cascadia som i år erhöll ”Guldtärningen” för årets bästa sällskapsspel i kategorin vuxenspel.
Sällskapsspelet har utsetts till årets julklapp. Något som glädjer Jürgen Picha på Åmåls bokhandel. I handen håller han spelet Cascadia som i år erhöll ”Guldtärningen” för årets bästa sällskapsspel i kategorin vuxenspel. Foto: Fredrik Tacacho

”Jättekul!”

Det var bokhandlaren Jörgen Pichas reaktion när han på torsdagsmorgonen fick höra att analysföretaget Hui Research utsett sällskapsspelet till årets julklapp.

För tiotalet år sedan var det nya tekniska prylar som stod högt i kurs när årets julklapp skulle utses. De senaste åren har vinden vänt till förmån för mer traditionella saker. Årets julklapp, sällskapsspelet, är inget undantag.

Några som firat årets beslut lite extra är Jürgen Picha och Nermin Pismo på Åmåls bokhandel.

Här är årets julklapp – en klassikerÅmålsborna om årets julklapp och favoritspelen: ”Det går på högvarv hemma nu”

Spel och pussel har blivit ett allt viktigare segment för bokhandeln. Inte minst efter att leksaksaffären i Åmål stängde för några år sedan.

– Vi hade lite spel innan också, men vi fick väldigt många frågor från kunder efter att leksaksaffären stängde. Då började vi ta in spel även för yngre barn.

Pandemin gav försäljningen ytterligare en skjuts.

– Vi hade en otrolig ökning under pandemin, när alla satt hemma och ville ha något att göra. Sedan har det dalat lite. Men nu hoppas vi på en uppgång igen.

Varför tror du att sällskapsspel blev årets julklapp?

– Jag tror att det blev sällskapsspel i år för att vi ska vara mindre digitala och göra saker tillsammans. Då är sällskapsspelen väldigt bra, säger Jürgen Picha.

Vilka spel som går bäst just nu är svårt att svara på, menar han. Det släpps nya spel hela tiden och det är svårt att förutse vilka spel som går hem bland Åmålsborna. Men ett spel som ändå sticker ut är ”Bäst i test”.

– Det har sålt slut så vi har fått beställa fler, säger han.

Artikeltaggar

ÅmålHandelJulJürgen PichaSällskapsspel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.