Hoppa till huvudinnehållet

IT-personal misstänks ha använt kommunens pengar till privata inköp

Publicerad:
Färgelanda kommun kallade till presskonferens med anledning av att flera personer på IT-enheten misstänks för att ha använt kommunens pengar till privata inköp. Kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S) och kommunchefen Katrin Siverby närvarade vid presskonferensen.
Färgelanda kommun kallade till presskonferens med anledning av att flera personer på IT-enheten misstänks för att ha använt kommunens pengar till privata inköp. Kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S) och kommunchefen Katrin Siverby närvarade vid presskonferensen. Foto: Helena Lindgren

Ett antal anställda på Färgelanda kommuns IT-avdelning misstänks ha gjort privata inköp med kommunens pengar.

Det meddelade Färgelanda kommun på torsdagseftermiddagen i ett pressmeddelande. Med anledning av det höll Färgelanda kommun en pressträff på torsdagskvällen. På plats i kommunhuset fanns kommunchef Katrin Siverby samt kommunstyrelsens ordförande Ulla Börjesson (S).

En extern utredare har arbetat med att gå igenom inköp gjorda av IT-avdelningen från olika leverantörer sedan januari 2022 till dags datum. Utredaren har uppmärksammat att det förekommit misstänkta oegentligheter kring inköp av produkter till ett mycket högt ekonomiskt värde som inte går att relatera till arbetet och som misstänks ha nyttjats för privat bruk.

– Uppskattningsvis gäller det inköp för flera hundra tusen kronor, säger Katrin Siverby vid presskonferensen.

Utredning under ett år

Inköpen ska ha uppmärksammats genom kommunens visselblåsarfunktion.

Utredaren har tittat på en relativt lång tidsperiod, varför har inte detta uppmärksammats tidigare?

– Vi har ett säkert system där en person sköter beställningarna och en person attesterar, men om dessa två personer bestämmer sig för att utnyttja systemet så går det inte att upptäcka, säger Ulla Börjesson.

De misstänkta personerna är avstängda i avvaktan på arbetsgivarens slutliga ställningstagande.
De misstänkta personerna är avstängda i avvaktan på arbetsgivarens slutliga ställningstagande. Foto: Helena Lindgren

Färgelanda kommun har polisanmält händelsen under torsdagseftermiddagen.

– Det kommer gissningsvis att brottsrubriceras som förskingring, säger Katrin Siverby.

”Oerhört ledsen”

Hon berättar att kommunledningen har haft vetskap om händelsen under kort tid.

– Vi har en styrgrupp som hanterar visselblåsaranmälningar. Vi får information om om en händelse först när styrgruppen anser att det finns något att gå vidare på, säger Katrin Siverby.

Hur reagerade ni när ni fick vetskap om detta?

– Med bestörtning, ilska och besvikelse, säger Katrin Siverby.

– Man blir ju så klart besviken, oerhört ledsen och ilsken. Man tror ju inte att en sådan här sak ska hända, säger Ulla Börjesson.

De misstänkta personerna är avstängda i avvaktan på arbetsgivarens slutliga ställningstagande.

– De har tagits ur tjänst idag. De är till en början avstängda i en vecka, säger Katrin Siverby.

Oklart om negativ effekt

Färgelanda kommun skriver i pressmeddelandet att övriga medarbetare på IT-avdelningen inte har varit inblandade och att de fortsatt har kommunens fulla förtroende och är i tjänst.

Om händelsen på något sätt har påverkat den kommunala verksamheten är i nuläget oklart, enligt Ulla Börjesson och Katrin Siverby.
Om händelsen på något sätt har påverkat den kommunala verksamheten är i nuläget oklart, enligt Ulla Börjesson och Katrin Siverby. Foto: Helena Lindgren

Kommunen kommer att tillsätta resurser för att förbättra våra inköpsrutiner och kontroller för att detta inte ska kunna hända igen.

Om händelsen på något sätt har påverkat den kommunala verksamheten är i nuläget oklart.

– Det får utredningen visa, säger Katrin Siverby.

Det är också oklart hur de misstänkta personer ställer sig till anklagelserna.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFärgelanda

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.