Hoppa till huvudinnehållet

HD prövar inte dom för förskingring mot skolanställd

Publicerad:
Reporter Mattias Modéen
Mattias Modéen
mattias.modeen@dalslanningen.se
Mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse efter att ha förskingrat närmare 5 miljoner kronor från den skola han jobbade på. Högsta domstolen har nu beslutat att inte pröva fallet.
Mannen dömdes till två och ett halvt års fängelse efter att ha förskingrat närmare 5 miljoner kronor från den skola han jobbade på. Högsta domstolen har nu beslutat att inte pröva fallet. Foto: Bšrje Andersson, foto & montage

Högsta domstolen prövar inte fallet där en man från Dalsland, anställd på en skola, dömts till fängelse i två och ett halvt år efter att ha förskingrat närmare fem miljoner kronor från sin tidigare arbetsplats.

Det var i april förra året som skoltoppen dömdes i tingsrätten. Han fick då fängelse i två år och nio månader. Mannen överklagade domen till hovrätten, som avgjorde fallet tidigare i år.

Mannen fick sitt straff sänkt med några månader och dömdes till fängelse i två år och sex månader. Men den dömde mannen ville bli frikänd, alternativt få straffet ytterligare sänkt och överklagade även hovrättens dom.

Saknas skäl att ta upp fallet

Högsta domstolen har nu beslutat att inte pröva fallet, eftersom det saknas synnerliga skäl att ta upp det. Domen i hovrätten står därmed fast.

Mannen dömdes i hovrätten för grov trolöshet mot huvudman i totalt 88 fall och för grov förskingring i tre fall.

Sammantaget hade mannen svindlat bort närmare fem miljoner kronor från arbetsplatsen, genom att lura till sig såväl kontanter som varor. Bedrägerierna pågick under flera års tid, innan de uppdagades år 2015. Mannen fick då sparken från sitt jobb.

Flera år lång utredning

Utredningen mot mannen tog flera år att genomföra och när den blev klar var den över 3 000 sidor lång.

Skolhöjdaren åtalades för grov förskingring, anklagad för att ha tagit drygt tre miljoner kronor från avgifter för sommarkurser på skolan.

Han åtalades även för grov trolöshet mot huvudman misstänkt för att ha köpt hem mängder av varor av olika slag och låtit skolan betala fakturorna.

Brotten ska ha begåtts mellan åren 2012 och 2015.

Utöver två och ett halvt års fängelse har mannen även dömts att betala nästan fem miljoner kronor i skadestånd till Region Värmland, som var huvudman för den aktuella skolan under tiden brotten begicks.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalslandFängelseFörskingringTrolöshet mot huvudmanÅtal

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.