Ekonomiskt sett blir 2023 en ordentlig missräkning för Åmål. Det står klart sedan länge. Men jämfört med tidigare under hösten ser kommunens prognosen åtminstone en aning bättre ut.
Flera insatser görs i syfte att komma till rätta med de ekonomiska problemen.
Kommunens driftbudget följs löpande under året och den senaste prognosen är från oktober. Då beräknades utfallet för 2023 bli ett underskott på 18,1 miljoner kronor. Jämfört med att förväntningen var ett plusresultat på 9,5 miljoner kronor när budgeten sattes så innebär den nu aktuella beräkningen ett läge på minus 31,2 miljoner kronor.
Hålet blir stort men kanske ändå inte riktigt lika stort som kommunen befarade att det skulle bli i september. Prognosen har förbättrats med 3,6 miljoner kronor på en månad.
Två nämnder främst
Avvikelsen finns främst inom välfärds- och arbetsmarknadsnämnden (–31,5 miljoner kronor mot budget), samt kultur- och utbildningsnämnden (–4,2 miljoner kronor). Så har det varit under större delen av året. Orsakerna är vid det här laget bekanta.
Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden sliter framför allt med kostnader kopplade till korttidsboende (–9 miljoner kronor), ekonomiskt bistånd (–8,5 miljoner kronor) och hemsjukvård (–4,3 miljoner kronor).
Covid och utskrivning
Flera åtgärder som görs för att minska det ekonomiska läckaget beskrivs i månadsprognosen. Exempelvis samarbetar kommunen med externa parter, i första hand Medpro, för att effektivisera processen vid in- och utskrivning från sjukhusens slutenvård.
Många som väntar på särskilt boende belastar i nuläget kommunens korttidsplatser. Samtidigt arbetar förvaltningen med att se över själva beviljandeprocessen gällande korttidsvistelse.
Under september och oktober hade kommunen två större utbrott av covid på två särskilda boenden. Sjukfrånvaron var då hög och extrabemanning krävdes, särskilt under nattetid.
Fler unga brottslingar
Individ- och familjeomsorgen, IFO, förklarar bland annat de ökade kostnaderna för ekonomiskt bistånd med att antalet placeringar på Statens institutionsstyrelse, SIS, samt HVB-hem har varit det högsta på många år för Åmåls del.
För att vända utvecklingen ska IFO i samverkan med skola och polis ge tidiga insatser till barn och ungdomar samt deras föräldrar i syfte att motverka placeringar.
Elkostnaden sjunker
Kultur- och utbildningsförvaltningen förbättrade sin prognos med 2,7 miljoner kronor mellan september och oktober. Skillnaden där beror främst på lägre el- och personalkostnader.