Hoppa till huvudinnehållet

Tjänstemän och politiker ”tror” att de gör nåt bra

Publicerad:
Etableringen vid E45-rondellen diskuteras flitigt på PD:s insändarsidor./ARKIVBILD
Etableringen vid E45-rondellen diskuteras flitigt på PD:s insändarsidor./ARKIVBILD Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Läste PD den 7 november där Wennerström och Samuelsson förordar externhandel vid vitsippekullen.

Många har kontaktat mig och haft samma ilskna reaktion. Här visar Wennerström och Samuelsson sina riktiga ansikten! Som jag ser det är det Wennerström och Samuelsson som driver och bestämmer i Åmål om etableringen av lågprishallar. Av politikerna tycks det bara vara Michael Karlsson (M) som får yttra sig medan alla övriga är ”nickedockor”! Wennerström och Samuelsson skriver att vi skall kunna handla billigt på hemmaplan, ja men vi har 8 minuter och 59 sekunder att köra till Guttane. Ett normalt avstånd i Sveriges städer.

Wennerström och Samuelsson verkar aldrig ha hört att Michael Karlsson, i början av april, muntligt och med artikel i PD, lovade Svensk Handel, Fastighetsägarna och övriga Åmålsbor att göra en konsekvensutredning.

Fortfarande, efter åtta månader, har Michael Karlsson inte startat utredningen. Alla politiker och tjänstemän anser sig ha övernaturliga kunskaper om vad som händer när man etablerar lågprishallar.

Wennerström och S: ”Vi gör ingen konsekvensutredning för då kanske allt går åt hels…”. Övriga Åmålsbor skall göra som politikerna skrev i sin insändare i somras, hålla käften.

Uppenbart skall utredningen förhalas tills något företag vill etablera sig vid vitsippekullen. Då kommer man och säger att: tyvärr, vi hann inte göra konsekvensutredningen och kan inte tacka nej till arbetstillfällen. Att ingen politiker eller tjänsteman har kunskaper i matematik vet vi. Alla andra begriper ju att man måste dra bort dem som blir utan jobb i affärer i centrum.

Titta hur det gick i Säffle! Ifjol var det 28 tomma lokaler i centrum! Är inte detta tydligt nog?

Vill vi ha det så i Åmål?

Sedan Åmål grundades 1643 har staden under hundratals år skötts med omsorg, själ och hjärta för att göra Åmål till en fin stad, av duktiga politiker och tjänstemän. Men nu efter 380 år är det slut. Nu ”tror” tjänstemän och politiker att de gör något bra. Men de ”vet” inte! En konsekvensutredning skulle ge svaret om de eller vi som bor i Åmål har rätt.

Åmålsbor! Förstår ni att det spelas poker om vår stad? Det är kusligt, ja förfärligt. Tänk dig ett pokerbord, där ligger insatsen: Åmåls centrum. Runt bordet sitter ett antal personer och spelar poker med stora insatser. Ingen av pokerspelarna bor i Åmål. De bor i Strömstad, Sunne, Uddevalla, Tösse, Ånimskog, Dals Långed och Säffle. Har de sin själ och sitt hjärta för Åmåls bästa? Har du hört dem uttala sig om att värna vårt centrum? Icke sa Nicke. Jag är skrämd av de höga insatserna och att inga personer bosatta i Åmål, deltar i pokerrundan.

Michael Karlsson (M) har varit hemlig om var de 70–100 jobben skulle komma, men han har försagt sig. Planen är att förlänga handelsområdet från rondellen till Dalhall, där det kan bli plats för tio lågprishallar.

Åmål har drygt 12000 invånare och skall etablera tio hallar. Jag anser det näst intill kriminellt att tillåta detta. Den 8 november beslutade kommunstyrelsen, på uppdrag av Wennerström och Samuelsson, om förlängt tillstånd till den danske konsulten Hansen att intill den 25 augusti 2025 göra etableringen.

Hade Michael Karlsson varit det minsta seriös och ärlig så hade han bordlagt ärendet och tagit upp det efter att konsekvensutredningen var klar. Men det gjorde han inte. Direktiven till utredaren skall vara hur externlokaliseringen och borttagandet av parkeringsplatser på Kungsgatan påverkar Åmåls centrum. Mycket enkelt!

Mitt och många andras förtroende för de så kallade förtroendevalda och tjänstemän i Åmåls är utraderat. Jag anser inte att ni arbetar för folkviljan i Åmål. Det är prestige och egenintresse som gäller och för stora potter. Synd att det inte är val i höst.

Per Enger

Artikeltaggar

ÅmålDalhallKommunstyrelsenMichael KarlssonÖvernaturlighetPokerSäffleSamhälleSvensk HandelUddevallaUtredningar