Hoppa till huvudinnehållet

Tösse IF släpper ny nostalgi-almanacka

Publicerad:
Tösse IF har släppt en fotoalmanacka för 2024. På en av bilderna syns isbingen som 1951 byggdes av Olle Andersson, före detta chokladfabrikör från Malmö. Isbingen mätte 48 gånger 40 meter, var nio meter hög och rymde cirka 8 000 ton. Isblocken såldes till fiskare på västkusten.
Tösse IF har släppt en fotoalmanacka för 2024. På en av bilderna syns isbingen som 1951 byggdes av Olle Andersson, före detta chokladfabrikör från Malmö. Isbingen mätte 48 gånger 40 meter, var nio meter hög och rymde cirka 8 000 ton. Isblocken såldes till fiskare på västkusten. Foto: Henry Stake

För tredje året i rad ger Tösse IF ut en almanacka med nostalgiska fotografier från orten och motiv med Tösseanknytning.

2024 års almanacka innehåller 13 svartvita fotografier, inklusive omslagsbilden som pryds av en bild på Karl-Henrik Andersson i färd med att renovera den nedre kraftstationen vid Vitlanda.

Almanackan bjuder återigen på en nostalgisk resa längs minnenas allé i Tösse och på motiv med Tösseanknytning.

Stora händelser, som branden på Solsätershemmet 1994, finns med bland bilderna, men även mer vardagliga händelser, som bilden på lastbilen som 1951 körde fast i tjällossningen på riksväg 7, nuvarande E45, i höjd med Bjäkebol.

På en av bilderna poserar Ivar Johansson, Buss-Ivar, med sin nyinköpta stadsbuss på torget i Åmål. På en annan syns Åke Roth med ett av de allra första fritidshusen från Svenska Patenthus.

Ett par Tösse IF-bilder ingår förstås också i almanackan; en från gamla Gustavsbergsvallen och en från tiden då nuvarande Tössevallen byggdes och harven drogs av hästar.

Tösse IF släpper ny fotoalmanacka. Omslagsbilden pryds av Karl-Henrik Andersson, i färd med att renovera den nedre kraftstationen vid Vitlanda.
Tösse IF släpper ny fotoalmanacka. Omslagsbilden pryds av Karl-Henrik Andersson, i färd med att renovera den nedre kraftstationen vid Vitlanda. Foto: Sten Lindström
Fösta spadtaget för nuvarande Tössevallen togs sommaren 1958. Ett år senare var planen färdig för sådd. Mimmi Gustafsson och Asta Larsson hjälpte till med krattning och Gustaf Olssons, Frillsäter, hästar drog harven.
Fösta spadtaget för nuvarande Tössevallen togs sommaren 1958. Ett år senare var planen färdig för sådd. Mimmi Gustafsson och Asta Larsson hjälpte till med krattning och Gustaf Olssons, Frillsäter, hästar drog harven. Foto: Axel Björklund

Artikeltaggar

ÅmålBränderE45FotograferingFritidshusHistoriaLastbilarSolsätershemmetTösseTösse IF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.