Hoppa till huvudinnehållet

Jakt på miljögiftig PFAS i Vänern – kartläggning ska göras

Publicerad:
Dricksvattnet är en av de främsta källorna till PFAS och i förorenade områden kan halterna vara höga. Arkivbild.
Dricksvattnet är en av de främsta källorna till PFAS och i förorenade områden kan halterna vara höga. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Förekomsten av giftiga PFAS-ämnen i Vänern ska kartläggas.

Samtliga länsstyrelser har beviljats bidrag för att provta områden och identifiera var det finns höga halter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Frågan togs nyligen upp på Vänerdagen, en seminariedag som hölls i Karlstad. Vänerns vattenvårdsförbund och Laxfond Vänern var arrangör och Region Värmland stod som värd.

Bland ämnena som togs upp fanns bland annat på miljögiftsövervakningen av fisk från Vänern och länsstyrelsens arbete med att kartlägga PFAS.

Människors hälsa

Områden i Vänern ska provtas så att giftförekomsten kan kartläggas.

– Det är för att skydda människors hälsa, säger Anneli Kylén, miljöingenjör på Länsstyrelsen i Västra Götaland, till radion.

Syftet är att kunna bedöma behov av eventuell sanering. Enligt Naturvårdsverket går det i många fall att identifiera ansvariga för föroreningarna och ställa krav om att de ska sanera. Att få bort PFAS från förorenade områden är dock både mycket svårt och kostsamt.

PFAS-ämnen används i exempelvis stekpannor, textilier, livsmedelsförpackningar och brandskum. De påverkar hälsan negativt på flera sätt, bland annat ökar de risken för vissa cancerformer och påverkar blodfetter och fosterutveckling.

Ett regeringsuppdrag

Kartläggningen är en del av ett regeringsuppdrag om PFAS-förorenade områden som Naturvårdsverket har tillsammans med fler myndigheter.

Just nu prövar Högsta domstolen det så kallade PFAS-målet i Ronneby, som handlar om i fall ett kommunalt vattenbolag är skyldigt att betala skadestånd till invånare som fått sitt dricksvatten förorenat med PFAS.

Hanna Odelfors/TT

Artikeltaggar

DomstolarDricksvattenFöroreningarMiljöNaturvårdsverketRonneby kommunSaneringSveriges Radio

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.